22.01.2016, kello 10.57

Tuulivoimaloita Skovshovedissa

Tanska rikkoi nimissään olleen tuulivoiman ME:n

Tanskan teki taas uuden maailmanennätyksen tuulivoimassa. Viime vuonna tuulivoima kattoi maan sähkönkulutuksesta 42,1 prosenttia. Vuoden 2014 lukemasta, joka sekin oli ME, nousua tuli 3 prosenttiyksikköä.

– Vuoden 8760 tunnista läntinen osa maastamme tuotti viime vuonna 1460 tunnin ajan tuulivoimaa, kantaverkko-operaattori Energinetin Carsten Vittrup sanoo.

– Ei ole mitenkään epätavallista, että meillä on tunteja, jolloin tuulituotanto on suurempaa kuin sen hetkinen kulutus. Mutta länsiosissa maata tuotanto on joskus jopa 16 prosenttia yli kulutuksen mikä imentää ailahtelevaa tuotantoa ja sitä, että voimme tuoda ja viedä sähköä yli rajojen.

Tanskalaista tuulisähköä vietiin viime vuonna Norjaan, Ruotsiin ja Saksaan, kun taas Tanskaan tuotiin norjalaista vesisähköä ja saksalaista aurinkosähköä.

Hiili ja biomassa yhä tärkeässä asemassa

Hiilellä ja biomassalla toimivat voimalaitokset ovat yhtä tärkeässä asemassa Tanskan sähkönhankinnassa. Ne toimivat tavallaan puskureina tilanteissa, joissa ei ole saatavissa tuulisähköä, Vittrup korostaa.

Maan parlamentti haluaa Tanskan tuottavan tuulella vähintään puolet sähköstä vuoteen 2020 mennessä. Arvioiden mukaan tavoite on saavutettavissa. Vuoteen 2030 on asetettu toive, että 90 prosenttia sähköstä ja lämmityksestä tulisi silloin uusiutuvista energialähteistä.

Vuonna 2005 tuulivoima kattoi 18,7 prosenttia Tanskan sähkönkulutuksesta, vuonna 2010 osuus oli noussut 22 prosenttiin ja kaksi vuotta myöhemmin jo 30 prosenttiin.

Britannia saavutti oman ennätyksensä

Britannia saavutti oman ennätyksensä tuulivoimatuotannossa vuonna 2015. Verkko-operaattori National Gridin mukaan 11 prosenttia maan sähköstä tuotettiin tuulella. Kasvua edellisestä vuodesta oli 1,5 prosenttiyksikköä.

Tuotettu tuulisähkön määrä riittää kattamaan yli 8,25 miljoonan kotitalouden sähköntarpeen. Se on lähes kolmannes brittiläisistä kotitalouksista. Vuonna 2014 yllettiin 6,7 miljoonan kotitalouden tasolle.

Kuva: CGP Grey/Flickr

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit