23.07.2015, kello 14.35

Tuulisähköä riitti roimasti naapureillekin

Tanskan tuulivoima tuotantopiikkiin

Tanskan tuulivoima ylsi äskettäin huipputuotantoon. Tuulivoima kattoi maan sähköntarpeesta muutaman tunnin ajan jopa 140 prosenttia. Sähköä riitti siten roimasti myös vientiin naapurimaihin.

Poikkeuksellisen tuulisena torstaina tuulivoiman tuotanto ylsi ensin 116 prosenttiin maan sähköntarpeesta, ja tarpeen laskiessa perjantaiaamuyöhön mennessä ylijäämää kertyi jo 40 prosenttia.

Eivätkä Tanskan tuulivoimalat käyneet huipputuotannon aikana edes täydellä 4.8 gigawatin (GW) tehollaan.

Siirtoyhteyksistä vastaavat kantaverkkoyhtiöt sopivat ylijäämäsähkön ostosta niin, että Saksa ja Norja ottivat kumpikin 40 prosentin osuuden ja loput 20 prosenttia meni Ruotsiin.

Norja ottaa mielellään tuulisähköä markkinoilta, jotta voi kasvattaa altaidensa vesivarastoja ja säännellä siten vesivoimatuotantoaan. Vesitilanne on tosin hyvä jo muutenkin, mikä yhdessä hiljaisen kysynnän kanssa pitää sähkön markkinahinnan alhaalla.

Tuulivoiman rakentaminen hallituksen tuella jatkuu

Tanskan tuulivoiman ennätystehtailu on saanut Euroopan tuulivoimayhdistyksen EWEAn haltioihinsa.

– Tämä osoittaa, että maailman sähköistäminen uusiutuvalla energialla ei ole mitään fantasiaa, yhdistyksen tiedottaja Oliver Joy sanoo.

Tuulivoima ja uusiutuvat yleensä voivat Joyn mukaan olla tie hiilettömään energiantuotantoon – ja myös toimitusvarmaan energiaan korkean kysynnän aikana.

Tanska rakentaa yhä lisää tuulivoimaloita ja se merkinnee, että maa voi tuottaa puolet sähköstään uusiutuvalla energialla jo selvästi ennen tavoitevuotta 2020, energiakonsulttiyhtiö Ecofysin kaupallinen johtaja Kees van der Leun arvioi.

– Heillä on laaja rakentamisohjelma, jolla tähdätään maatuulivoiman osalta 0,5 GW nettotehon lisäykseen ennen vuosikymmen vaihdetta. Lisäksi aiotaan pystyttää noin 1,5 GW merituulivoimaa, millä tuplataan nykyinen kapasiteetti.

– Näköpiirissä on 18 prosentin vuosittainen kasvu usean vuoden ajan, joten vauhti on melkoinen.

Ewean Joyn mukaan tämä voidaan nähdä myös Euroopan tasolla, mutta se edellyttää maanosan ikääntyvien siirtoverkkojen uusimista, rajojen avaamista sähkönsiirroille ja yhteyksien lisäämistä sekä sähkökaupan tehostumista sisämarkkinoilla.


Lähde: The Guardian
Valokuva: Max Mudie/Alamy

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit