15.01.2020, kello 17.52

Sähkönmyyjien kilpailuttaminen tuottaa tuloksia

Tarjoussähkön hinta laski

Sähköenergian myyjien kilpailuttaminen kannattaa. Viime vuonna kotitalouksien kaksivuotisten määräaikaisten sopimusten ja toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tarjoushinnat laskivat selvästi.

Alle 5000 kilowattituntia vuodessa sähköä käyttävä kotitalous sai viime vuonna sähköenergiansa 6,4 prosenttia halvemmalla edellisvuoteen verrattuna, mikäli tarttui toistaiseksi voimassa olevaan tarjoukseen. Sähkölämmittäjä sai vastaavan sopimuksen peräti 10,3 prosenttia aikaisempaa halvemmalla.

Myös määräaikaisia sopimuksia irtosi hyvään hintaan. Alle 5000 kilowattituntia vuodessa käyttävä kotitalous sai kaksivuotisen määräaikaisen sopimuksen 5,4 prosenttia aikaisempaa halvemmalla. Sähkölämmittäjä saavutti samanlaisella sopimuksella 2,7 prosentin taloudelliset säästöt.

Toimitusvelvollisuushinnat sen sijaan nousivat. Toimitusvelvollisuushintaa käytetään silloin, kun asiakas ei kilpailuta sähkönmyyjää. Alle 5000 kilowattituntia vuodessa sähköä käyttävän kotitalouden toimitusvelvollisuushinta nousi viime vuonna 4,5 prosenttia ja sähkölämmitystalouden 2,6 prosenttia. Tiedot selviävät Energiaviraston keräämistä tilastoista.

— Sähköenergian kilpailuttaminen tuo selviä taloudellisia hyötyjä. Tästä huolimatta sähköntoimittajaa vaihtaneiden asiakkaiden osuus laski hivenen viime vuoden aikana, toteaa Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi.

Viimeisten vuosien aikana sähköntoimittaja vaihtaneiden osuus on vaihdellut 10–12 prosentin välillä. Sähköntoimittajaa vaihtaneiden lukumäärä ei kuitenkaan kerro sitä, kuinka moni kilpailutti sähkönmyyjänsä. Kilpailuttaminen ei aina johda sähkönmyyjän vaihtoon, vaan "vanha" myyjä saattaa antaa edullisen uuden tarjouksen.

Vuonna 2018 tehdyn pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset kotitaloudet kilpailuttavat aktiivisimmin sähkönmyyjiä. Tutkimuksen perusteella 34 prosenttia kotitalouksista on kilpailuttanut myyjänsä ja viidennes on vertaillut hintoja. Suomalaisista kotitalouksista kuitenkin 47 prosenttia on vielä täysin passiivisia.

Nurmi kannustaa kilpailuttamaan sähköenergian hankinnan.

— Sähköenergian kilpailuttamisesta saatava hyöty olisi viime vuonna kompensoinut selvästi sähkön siirtohinnoissa tapahtuneen nousun. Sähköenergiansa kilpailuttaneiden kokonaislasku oli halvempi kuin vuosi sitten.

Suomalainen sähkö on edullista

Suomalaisen kotitaloussähkön kokonaishinta — sisältäen sähköenergian, siirron ja verot — on eurooppalaisen keskikastin alapuolella. Halvempaa sähkö on vain entisissä Itä-Euroopan sosialistimaissa.

Suomalaiset kotitaloudet maksoivat sähköstään veroineen ja siirtoinen keskimäärin 18 senttiä kilowattitunnilta viime vuonna. Halvinta eurooppalaista sähköä käyttivät bulgarialaiset — hintaan 10 senttiä kilowattitunnilta. Kalleinta tavara oli Tanskassa: noin 32 senttiä kilowattitunnilta.

Myös teollisuussähkö on Suomessa edullista. Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on lähes halvimpien joukossa. Taakse jäävät ainoastaan Serbia, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Luxemburg, Ruotsi sekä Bosnia-Hersegovina.

teksti Petri Sallinen / kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit