10.01.2019, kello 15.02

Ensimmäisenä Suomen isoista sairaaloista

Tays Keskussairaalan energiankäyttö CO2-vapaaksi

Tampereen yliopistollinen keskussairaala eli nykyiseltä nimeltään Tays Keskussairaala on ensimmäisenä isona sairaalana Suomessa saanut kiinteistönsä energiankäytön CO2-päästöttömäksi. Vielä vuonna 2010 sairaalan energiankäytöstä aiheutui vuosittain lähes 13 000 tonnin hiilidioksidipäästöt.

Ensimmäinen askel Taysin hiilijalanjäljen pienentämisessä otettiin vuonna 2014, kun sairaala ryhtyi käyttämään kasvihuonekaasupäästöttömillä energialähteillä tuotettua sähköä. Toinen askel otettiin pari vuotta sitten, kun Taysia alettiin viilentää Tampereen Sähkölaitoksen kaukojäähdytyksellä.

Sähkölaitoksen tuottaman jäähdytysenergian lähde on Näsijärven syvänne, josta pumpataan viileää vettä järvijäähdytyslaitokselle ja sieltä sairaalaan. Kesän aikana veden lämpötila nousee syvänteessäkin, jolloin veden viilentämiseen käytetään jonkin verran vihreätä sähköä. Keskussairaalan jäähdytys on siten päästötöntä.

Myös keskussairaalassa käytettävä kaukolämpö tuotetaan nyt vuoden 2019 alusta päästöttömästi, valtaosin paikallisten metsien hakkuutähteistä, kun sähkölaitoksen kanssa uusittu kaukolämpösopimus tehtiin sen mukaisesti.

Suomessa on asetettu tavoitteeksi jo vuonna 2012, että sairaaloiden energiatehokkuus paranee 20 prosenttia ja energiakäytön hiilidioksidipäästöt laskevat 20 prosenttia vuoden 2010 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Tays

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit