08.04.2014, kello 12.51

Uutta tekniikkaa kokeillaan pääkaupunkiseudulla

Täyssähköbussi liikenteeseen

Uusi täyssähköbussi aloittaa liikennöinnin toukokuussa Espoon Tapiolassa. Veolia Transport Finland liikennöi alueella hollantilaisella bussilla.

VDL Citea Electric -täyssähköbussi aloittaa liikennöinnin kesän kynnyksellä.

Hollantilainen VDL Citea Electric on täysin äänetön ja päästötön kulkupeli. Täyssähköbussin matkustamo ja tilaratkaisut vastaavat kuitenkin normaalia dieselbussia — 12-metrisessä bussissa on 31 istumapaikkaa ja väljät jalkatilat. Veolia Transport Finlandin ja bussin valmistaneen VDL Bus & Coach –yhtiön välinen testisopimus kestää kaksi vuotta.

Espoon Tapiolassa bussilla liikennöidään normaalia reittiliikennettä linjalla 11. Testikäyttö on osa VTT:n koordinoimaa eBUS-hanketta, jonka tarkoituksena on kokeilla sähköbussiliikennettä talvisissa olosuhteissa. Sähköbussien ja sähköbussien komponenttivalmistajat saavat mahdollisuuden testata laitteitaan olosuhteissa, joissa vuotuinen lämpötilaero voi olla 60 astetta ja keliolosuhteet haastavat. VTT:n tuottaman tiedon avulla valmistajat voivat kehittää tuotteitaan.

Kolmiosainen eBUS-hanke on osa Tekesin rahoittamaa ECV-hanketta, jossa tutkitaan ja kehitetään sähköisiä hyötyajoneuvoja. ECV-hanke taas on osa laajempaa EVE-ohjelmaa, jonka tavoitteena on sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittäminen Suomessa.
Veolian ja VTT:n lisäksi eBUS-hakkeessa ovat mukana työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto, Helsingin seudun liikenne (HSL), Espoon kaupunki, Fortum sekä monet laitevalmistajat.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit