02.06.2020, kello 14.30

Britannian elinkeinoelämä:

Tehdään koronaelpymisestä vihreää!

Yli 200 brittiläistä huippufirmaa ja sijoittajaa kehottaa maan hallitusta julkistamaan koronasta elpymiseen liittyvän ohjelman, jossa etusijalle asetetaan ympäristötoimet, uutisoi BBC.

Vetoomuksessaan johtajat toteavat, että talouden kuntoon saattamisessa on painotettava hallituksen sitoutumista ilmastokriisin torjumiseen. Johtajien mielestä ministereiden olisi käytettävä koronasta johtuneita tehtaiden ja laitosten sulkemisia ponnahduslautana vihreän talouden eteenpäin työntämiseksi, kirjoittaa BBC:n ympäristöanalyytikko Roger Harrabin.

Vetoomuskirjeen allekirjoittajia ovat olleet muun muassa Lloyds Bank, Asda, Siemens ja Sky. Sen työstämiseen on puolestaan osallistunut esimerkiksi Mitsubishi, Signify ja Yorkshire Water. Pääministeri Boris Johnsonille osoitetussa kirjeessä toivotaan investointien osoittamista vähähiilisiin innovaatioihin, infrastruktuureihin ja teollisuudenaloihin.

Vetoajafirmat haluavat investointeja suunnattavan aloille, jotka voivat parhaiten tukea ympäristöä, luoda uusia työpaikkoja ja vahvistaa elpymistä – sekä lisäksi tehdä taloudesta vähähiilisempää. Taloudellisen tuen myöntämisellä halutaan varmistaa, että tukirahaa saavia yrityksiä johdetaan asianmukaisesti ja se, että niiden toimet pysyvät ilmastotavoitteiden tahdissa.

Pääministeriltä laimean vihreää valoa

Toukokuun viimeisenä torstaina (28.5.) pääministeri Johnson ilmaisi lyhyesti sitoutuvansa periaatteessa niin kutsuttuun Vihreän Diilin iskulauseeseen "Rakenna paremmin" (Building Back Better). Ja pääministerin sanoman tiimoilta nousi huhuja, että valtiovarainministeriö olisi suunnittelemassa varojen suuntaamista hyvin työllistäviin asuinrakennusten eristämistoimiin sekä investointeja sähköajoneuvojen lisäämiseksi.

Mutta vetoomuksen allekirjoittajat kiirehtivät ministereitä julkistamaan yksityiskohtaiset suunnitelmat niin, että Britannia saadaan takaisin tielle, jolla se voi saavuttaa keskipitkän aikavälin ilmastotavoitteet. Tältä tieltä saarivaltakunta on viime aikoina lipsunut, vaikka esimerkiksi merituulivoiman rakentamisessa edistyminen on ollut hyvää.

Ilmastosuunnitelmien yksityiskohtaistamista edellyttävät niin monikansalliset kuin kansallisetkin yritykset laajasti läpi elinkeinoelämän, esimerkiksi energiateollisuus, rahoitusala, kulutustavarateollisuus, vähittäiskauppa, rakennusteollisuus, vesihuolto ja viestintäala

Kohti kohentuvaa työllisyyttä ja hyvinvointia

Britannian elinkeinoelämä on laajalti sitä mieltä, että kasvihuonekaasuja leikkaavilla ja taloutta piristävillä toimilla voidaan saavuttaa tuloksia, jotka ovat tavanomaisi tehokkaampia luomaan lisätyötä ja uutta talouskasvua.

- Ne myös tukevat pitkän ajan ilmastotavoitteitamme ja niiden avulla saavutetaan parempia tuloksia julkisen terveyden ja hyvinvoinnin aloilla, kirjelmässä todetaan.

Kirjelmän mukaan investoinnit korjausrakentamiseen, merituulivoimaan, sähköisiin ajoneuvoihin, ympäristön parantamiseen ja vähähiilisiin teollisuusklustereihin voivat tuoda lisäinvestointeja ja -työpaikkoja ympäri Britanniaa.

Elinkeinoelämän vetoomusaloitetta on koordinoinut Walesin Prinssin Corporate Leaders Group (CLG), joka kertoi BBC Newsille, että vetoomuksen välittömänä painopisteenä on ollut pitää talouden rattaat käynnissä. Sen takia on ymmärrettävästi ollut kiire tukitoimille, joihin ei liity merkittäviä vihertoimia.

- Mutta kun pitkän ajan tukitoimia otetaan käyttöön, niiden joukossa pitäisi olla toimenpiteitä, joilla varmistetaan rahan menevän hyvin johdetuille ja Britannian pitkän ajan tavoitteita kannattaville yrityksille, GLG:stä todetaan.

'Vihreästä leimasta sääntö'

Viheraktivistit ovat vaatinet, että kaiken pelastusrahan pitäisi mennä yrityksille, jotka ovat yksimielisiä ilmasto- ja ympäristötavoitteista. Yritysjohtajat sanovat sen sijaan, että vaikka poikkeuksia tulee sallia, vihreän leiman pitäisi olla sääntö, ei poikkeus.

- Lentoliikenne on varmasti vahva esimerkki alasta, joka hyvin todennäköisesti tarvitsee tukea mutta jonka pitäisi myös tehdä osuutensa ilmastonmuutoksen haasteisiin sopeutumisessa ja kannattaa muutosta – kuten monet alan seniorijohtajat tekevätkin.

Yorkshire Waterin toimitusjohtaja Liz Barber sanoo, että valinnan ei tarvitse olla kova. Hänen mukaansa on nähtävissä lukuisia mahdollisuuksia, joilla rakentaa uudelleen taloutta ja samaan aikaan varmistaa vakaa ilmastoa sekä suojella luontaista ympäristöä. Barber nostaa esimerkiksi Hullin ’Living With Water’-projektin, jolla kaupungista tehdään entistä kestävämpi tulvia vastaan.

Meryam Omi Legal & Generalista esittää puolestaan varoituksen sanan todetessaan, että hallitus keskittyy ymmärrettävästi käsillä olevaan kriisin hoitoon, mutta sen on pidettävä myös mielessä, ettei reagoi liian myöhään maailman haudanvakavimpaan kriisiin - ilmastohätään.

- Poliitikkojen edessä olevat päätökset ratkaisevat, onnistuuko Britannia kunnianhimoisessa nettonolla-tavoitteessaan. Ne vaikuttavat vuosikymmenien ajan. Vihreän elpymispaketin hyväksyminen on nyt välttämättömyys, ei valintakysymys. Yrityksille ja sijoittajille siinä pitää olla selkeät polut, joilla edetään kohti vihreitä hankesuunnitelmia ja hankkeiden rahoituksia, Omi lisää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit