26.01.2017, kello 12.57

Energiateollisuus innoissaan Teslan tehdashankkeesta

Tervetuloa Suomeen!

Sähköautoja ja sähköautojen akkuja valmistava Tesla suunnittelee jättimäisen akkutehtaan rakentamista Eurooppaan. Suomi on vahvasti mukana kisassa.

— Teslan uusi akkutehdas sopisi Suomeen kuin nenä päähän. Suomalainen sähkötekniikan ja mobiilitekniikan osaaminen ovat maailman huippua, joten meillä olisi myös paljon annettavaa Teslalle, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Amerikkalainen sähköautoteollisuuden yritys Tesla aikoo rakentaa jättimäisen sähköautojen akkuja valmistavan tehtaan Eurooppaan. Kyseessä on useiden miljardien investointi, joka toisi myös tuhansia työpaikkoja. Siksi moni Euroopan maa haluaisi uuden tehtaan maaperälleen — myös Suomi.

Sähköautoteollisuuden kannalta Eurooppa on nouseva markkina-alue. Monet EU-maat ovat jo tehneet tukun poliittisia päätöksiä, joilla edistetään sähköautoilua.

— Viime vuosi oli sähköautoilun läpimurron kannalta erittäin merkittävä. Lähes kaikki eurooppalaiset autovalmistajat esittelivät uudet sähköautotavoitteensa ja -mallinsa. Poliittinen keskustelu ja aloitteet niin Suomessa kuin muualla Euroopassa tukivat vahvasti sähköautoilun edistämistä ratkaisuna torjua ilmastomuutosta ja vähentää öljyriippuvuutta. Lisäksi polttomoottoriautoihin liittynyt päästöskandaali näyttää toimineen sähköautojen hyväksi, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Teslan kannalta Eurooppa on suuri ja kasvava sähköautomarkkina. Logistisesti on luontevaa, että sähköautojen tarvitsemia akkuja valmistetaan lähellä käyttäjiä. Suomella taas olisi paljon annettavaa Teslalle — suomalainen sähkötekniikan ja mobiilitekniikan osaaminen ovat maailman huippua.

— Teslan tehdas sopii Suomeen kuin nenä päähän, Leskelä toteaa.

Leskelä on myös ilahtunut työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) aktiivisuudesta saada Teslan akkutehdas Suomeen.

— TEM:n aktiivisuus tukee hyvin puhtaan teknologian Suomi-kuvaa. Energiateollisuus on innoissaan hankkeesta ja antaa sille tukensa.

Suomeen on jo aikaisemmin rakennettu suurten kansainvälisten yritysten omistamia datakeskuksia. Teslan akkutehtaan saaminen Suomeen olisi luonteva jatke tapahtuneelle kehitykselle.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk kertoi viime vuoden marraskuussa suunnitelmista perustaa jättimäinen sähköautojen akkutehdas Eurooppaan.

Kuva Scanstockphoto ja Olli Häkämies

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

GIGAFACTORY Vaasaan

Vaasan on gigafactory-hankkeen myyminen kovassa vedossa! Vaasassa ja Pohjanmaalla on valmistelut ollut käynnissä kolmatta kuukautta ja pari viikkoa sitten oli suuri seminaari avaintaholle. Täällä on Teslan tarvitsemat resurssit; Euroopan suurin litiumesiintymä valmis valjastettavaksi, Vaasan energiaklusteri jossa sähköiset cleantec-ratkaisut osataan luoda ja menestyksellisesti myydä maalimanmarkkinoille. (Vacon, Wärsilä, ABB, VEO jne. Työ- ja elinkeinoministeri Lintilä on todennut että Vaasan gigafactory-projektilla on menestymisen meininkiä joka koko Suomi kannattaa tukea!
Tervetuloa mukaan – sähköautovalmistus sopii Suomen energiaklusterille kuin nenä päähän!
Ks. lisää: https://www.gigafactory.fi/

- pe tammik. 27 12:49:28 2017