22.11.2017, kello 11.50

Tutkimus uusiutuvien kustannusten laskusta

Tiukemmat 2030 tavoitteet EU:lle?

Tuuli- ja aurinkoenergian kiihtyvällä vauhdilla putoavat kustannukset ja joustava kysyntäteknologia voisivat korvata yli 50 prosenttia hiilellä ja kaasulla tuotettavaa sähköä Euroopassa vuoteen 2030 mennessä, osoittaa äskettäin julkaistu tutkimus.

Tutkimuksen mukaan EU:ssa voitaisiin odottaa uusiutuvilla tuotetun sähkön kattavan tarpeesta 61 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Arvio on 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin mitä komissio ennakoi asettaessaan EU:n ilmastotavoitteet vuodelle 2030.

Arvion toteutuminen tarkoittaisi 265 miljoonan tonnin lisäpäästövähennyksiä ja 600 miljoonan euron vuotuisia säästöjä energiajärjestelmäkuluissa.

Tutkimuksen tehneen Euroopan ilmastosäätiön (ECF) pääjohtaja Laurence Tubiana sanoo, että puhtaan teknologian kustannukset ovat alentuneet huomattavasti odotettua nopeammin. Taloudelliset näkökohdat puhuvat nyt puhtaan energian puolesta ja mahdollistavat jopa kunnianhimoisemmat EU-tavoitteet vuodelle 2030.

- Edulliset uusiutuvat puskevat tieltään niin kaasua kuin hiiltä. Euroopan maiden olisi syytä olla tyytyväisiä, kun ne voivat syrjäyttää hiilivoimaa ilman kasvavia energiaturvallisuusriskejä tai lisäriippuvuutta tuontikaasusta, toteaa puolestaan E3G ajatuspajan johtaja Jonathan Gaventa.

Edullisen vihreän energian kasvu yhdessä parantuvan energiatehokkuuden ja älyverkkojen kanssa aiheuttaa myös ongelmia, kun sähköntuotantoon tulee rakenteellista ylikapasiteettia. Eurooppalaisten päättäjien olisi siksi pyrittävä luomaan johdonmukaisia käytäntöjä hiilen syrjäyttämiseksi.

Kuva ja lähde: EnergyMarketPrice

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit