06.02.2017, kello 12.57

Turveinfo.fi-sivusto käynnistyi

Todellista tietoa turpeesta

Kansalaisten ja päättäjien tiedot turpeesta eivät kaikilta osin perustu todelliseen tietoon. Tietoaukkoja paikkaamaan turveteollisuus on avannut uuden internet-palvelun.

Turpeen käyttö energian tuotannossa on supistunut koko 2010-luvun.

Turveteollisuus ja turpeen tuottajat ovat huolissaan kansalaisten ja päättäjien heikosta turvetietämyksestä. Tutkimuksen mukaan suomalaiset esimerkiksi luulevat, että Suomen suopinta-alasta yli 15 prosenttia on turveteollisuuden käytössä — oikea luku on alle prosentti. Sitäkään ei tiedetä, että turvetta käytetään muuallakin kuin energian tuotannossa.

Bioenergia ry:n uusi turveinfo.fi sivusto kokoaa todellista tietoa turpeesta — miten turveteollisuus työllistää, minkälaisia ympäristövaikutuksia turpeen tuotannolla ja käytöllä on, miten turvetta käytetään ja mitä taloudellisia vaikutuksia turveteollisuudella on suomalaiselle kansantaloudelle.

— Selvitysten mukaan turpeen käyttö energian tuotannossa laskee tasaisesti. Esimerkiksi viime vuonna kaukolämmön ja siihen liittyvän sähkön tuotantoon turvetta käytettiin 10,5 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2015. Samalla fossiilisten polttoaineiden käyttö kasvoi 11,5 prosenttia, totetaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Laurikan mukaan uusi internet-sivuston ja siihen liittyvä mediakampanjan tavoitteena on lisätä turpeeseen liittyvän todellisen tiedon määrää.

— Toivomme, että ihmiset kiinnittäisivät asiaan huomiota ja miettisivät.

Laurikan mielestä turvetta voidaan käyttää Suomessa energian tuotannossa yhtä kauan kuin fossiilisia tuontipolttoaineita. Tämä oli myös parlamentaarisen energia- ja ilmastopoliittisen työryhmän linjaus vuonna 2014. Energiatuotteiden tuonnin arvo on vuosittain ylittänyt 4—8 miljardilla eurolla viennin arvon 2010-luvulla. Kampanjan avulla Bioenergia ry haluaa myös kertoa, että suomalaisilla on positiivisia vaihtoehtoja leikkauksille ja velanotolle.

Kuva Vapo

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit