11.03.2016, kello 10.48

Energiakustannuksia halutaan alentaa

Tulevaisuuden datakeskukset vedenalaisia?

Amerikkalainen teknologiajätti Microsoft on testannut omavaraista datakeskusta veden alla. Mereen upotettavan laitoksen tarkoituksena on vähentää energiankulutusta, joka datakeskuksilla on tunnetusti melkoista.

Vedenalainen datakeskus hyödyntää meren virtauksia ja aaltoja sähkön tuottamiseen sekä meren syvyyden viileyttä jäähdytyksen aikaan saamiseksi.

Microsoft näkee, että internetin pilvipalveluiden sijoittaminen veteen on järkevää, koska puolet maapallon väestöstä asuu merien äärillä. Yhtiön mukaan merelliset datakeskukset säästävät paitsi kustannuksia nopeuttavat myös tiedon saantia. Netin käyttäjille tästä on hyötyä, kun tiedon saannin viiveet vähenevät.

Greenpeacen kampanjavastaava Tom Dowdall sanoo, että ympäristön kannalta datakeskuksen liittäminen merituulivoimaan on parempi vaihtoehto kuin sen sijoittaminen meren alle.

– Microsoftin on kuitenkin kokeiltava uusia keinoja, koska se käyttää tällä hetkellä huomattavasti vähemmän uusiutuvaa energiaa datakeskusten energiansaannissa kuin Apple, Google ja Facebook.

Kokeilualue Tyynellä valtamerellä

Microsoft kokeili viime vuonna neljän kuukauden ajan prototyyppilaitosta nimeltään 'Project Natick' noin kilometrin etäisyydellä Yhdysvaltain Tyynen valtameren rannikolta.

Kokeilun tuottamaa tietoa analysoidaan parhaillaan, ja seuraava askel saattaa olla noin 20 kertaa tietosisällöltään tavallista datakeskusta suurempi laitos, joka sijoittuisi Microsoftin pääkonttorin edustalle, Washingtonin osavaltion Redmondiin.

Yhtiön tutkimusosaston johtaja Norm Whitaker uskoo laitoksen jonain päivänä olevan toiminnassa, mutta sanoo teknologian olevan spekulatiivista siinä mielessä, että jos se osoittautuu hyväksi ideaksi, liiketoiminnan talous muuttuu kertaheitolla.

Kuva: Microsoft

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit