24.01.2018, kello 10.17

Trumpin ilmastopolitiikalle jatkoa

Tullimaksu tuontipaneeleille

Presidentti Donald Trump allekirjoitti tiistaina 23. tammikuuta lain, jolla tuontiaurinkopaneeleille asetettiin tiukka tullimaksu. Toimellaan Trump sanoi suojelevansa amerikkalaisia työpaikkoja, kun taas aurinkoenergia-ala niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa totesi sen aiheuttavan työttömyyttä ja paneelien hintojen nousua.

Aurinkopaneeleille asetettu 30 prosentin tullimaksu on Yhdysvaltain nykyhallinnon ensimmäisiä yksipuolisia kaupan rajoituksia, joilla pyritään helpottamaan kotimaisten valmistajien asemaa. Vastaavanlainen tuontimaksu asetettiin myös pesukoneille. Rajoitukset ovat saaneet varpailleen erityisesti aasialaiset, edullisempia tuotteita valmistavat kauppakumppanit.

Aurinkoenergia-alan mukaan Trumpin toimi nostaa paneelien valmistuskustannuksia, tukahduttaa miljardien dollarien investoinnit ja aiheuttaa tuhansien työpaikkojen menetykset. Ala heittikin ilmoille kysymyksen, ammutaanko tässä pikemminkin omaan nilkkaan kuin tähdätään ”vastustajaa”?

Trump ei moisesta piitannut sanoessaan määräyksen allekirjoitustilaisuudessa, että näin saadaan amerikkalaisille töitä, kun teemme omia tuotteita taas, mistä onkin jo pitkä aika.

- Emme voi olla tyytyväisiä päätökseen amerikkalaisen aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja Abigail Ross Hopper sanoi toimittajille yhdistyksen järjestämässä pressitilaisuudessa. Kyse on vain perustaloudesta – kun tuotteen hintaa nostetaan, sen kysyntä laskee, hän lisäsi.

Ensiarvioiden mukaan aurinkopaneeleiden asennukset putoavat Yhdysvalloissa tänä vuonna lähes 20 prosenttia, 11 GW:sta 9 GW:iin, ja työpaikkoja menetetään noin 23000. Yhdysvalloissa on maailman neljänneksi suurin aurinkoenergiamarkkina. Sen edellä ovat Kiina, Japani ja Saksa.

Kuva: Mike Theiler/ EPA

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit