14.08.2018, kello 11.08

Uusi akkutekniikka voi lyhentää latausajat

Tunneista jopa muutamiin sekunteihin

Britanniassa on kehitetty uutta akkutekniikkaa, jolla voidaan saavuttaa vain muutamien sekuntien latausaika. Siinä yksinkertaisesti pumpataan akkuun ”ladattua” nestettä ja käytetty neste otetaan uudelleen ladattavaksi.

Glasgowin yliopiston tutkijoiden kehittämässä menetelmässä käytetään nano-molekyylejä varastoimaan energiaa, joka voidaan vapauttaa joko sähköenergiaksi tai vetykaasuksi. Tutkijoiden mukaan uusi nesteakku voidaan ladata jopa muutamissa sekunneissa, kun nykyisin käytössä olevat vaativat jopa muutaman tunnin latausajan.

Nano-molekyylien keskittäminen akkunesteeseen tarkoittaa, että akun varastoima energiamäärä kasvaa lähes kymmenkertaiseksi. Korkea energiatiheys tarjoaa mahdollisuuden ajaa pitemmälle ja lisää akkujärjestelmän kestävyyttä.

Professori Leroy Cronin Glasgowin yliopistosta sanoo, että ollakseen tehokas uusiutuvaan energiaan perustuva sähköjärjestelmä tarvitsee rinnalleen joustavia energiavarastoja, joilla tasoitetaan sähkön tarjonnan vaihteluita.

- Meidän lähestymistapamme tarjoaa uuden tavan tehdä se elektro-kemiallisesti ja voi jopa soveltua sähköautoihin, joissa nykyiset akut vaativat vielä tuntien latausaikoja ja ovat kapasiteetiltaan varsin rajallisia, Cronin lisää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Schutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit