28.04.2016, kello 09.56

Turvekuitu hylkii hometta ja kosteutta

Turpeesta kuituja

Energiantuotannossa perinteisesti käytetty turve sopii myös kuitujen valmistukseen. Yksi lupaavimmista sovelluksista on pakkauslaatikoissa tuotteita suojaavat sisäpakkaukset.

Suomalaisilta soilta saatava turve voi tulevaisuudessa jalostua kuiduiksi.

Vapo Oy:n tuotekehitysyksikössä on turpeelle löydetty uusia käyttökohteita. Turvekuidun hyödyntäminen teollisessa mittakaavassa näyttää olevan mahdollista. Vapossa uskotaan, että ensimmäiset turvekuituun perustuvat kaupalliset sovellukset ovat markkinoilla jo vuoden kuluessa. Samalla turvekuidun kaupallinen potentiaali on nähty Vapossa sen verran lupaavaksi, että kuituliiketoiminta on päätetty eriyttää. Uusi turvekuituyksikkö on Vapo Fibers.

— Turvekuiduilla on lukuisia erityisominaisuuksia, kertoo Vapo Fibersin myyntijohtaja Jorma Kautto.

— Turvekuitu on ekologisesti kestävä. Se on kotimainen ja sen hiilijalanjälki on pieni. Kuidun tuotanto on energiatehokasta luonnonkuituihinkin verrattuna, koska luonnonkuitujen kasvatus vaatii kastelua, kasvinsuojeluaineita ja lannoittamista. Lisäksi kasvattaminen sitoo viljelypinta-alaa.

Turve on kasviperäistä massaa. Siksi siitä voidaan eristää kuitujakeita, jotka mahdollistavat kuitujen käytön monissa korkean jalostusarvon tuotteissa. Perinteisesti turvetta on käytetty voimalaitosten polttoaineena, kasvualustoina, kuivikkeena ja kompostien tukiaineena. Turvekuitu voidaan jalosta erilaisiksi fraktioiksi eli jakeiksi, joiden pituus vaihtelee kymmenistä millimetreistä alle yhden millimetrin jakeisiin. Fraktiointi tehdään asiakkaan tuotteen ja tuotantoprosessin vaatimusten mukaisesti.

Homeelle ja kosteudelle tunteeton

Turvekuituja ei tarvitse käsitellä hometta tai kosteutta vastaan kemikaaleilla. Turvekuitu vastustaa luonnostaan hometta ja kuivana se hylkii vettä. Siksi turvekuidun arvellaan soveltuvan myös rakennus-, sisustus- ja akustiikkalevyjen raaka-aineeksi, kuitukankaisiin, muottipuristustuotteisiin ja komposiitteihin.

Kauton mukaan yksi lupaava käyttökohde on kuituvalostuotteet — esimerkiksi muovia korvaavat elektroniikkatuotteiden sisäpakkaukset, joiden pääraaka-aineena nykyisin käytetään kierrätyspaperia.

— Turvekuitujen hyödyntäminen tarjoaa mahdollisuuden uusien vientituotteiden valmistamiselle Suomessa. Megatrendit tukevat turvekuitujen kaltaiseen materiaaliin perustuvien tuotteiden valmistamista. Kuluttajat haluavat entistä ekologisempia, terveellisempiä ja yksilöllisempiä tuotteita, Kautto huomauttaa.

Vapo tuottaa vuosittain noin 10 miljoonaa kuutiometriä turvetta, jota voidaan käyttää myös turvekuidun lähteenä.

Kuva: Teemu Tervo / Vapo

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit

Turpeen uudet innovaatiot

Etsiskelin netistä mitä tuotteita turpeesta on tähän asti kehitelty. Niinpä sivuillanne oli jo valmiina ajatuksia tuon turvekuidun mahdollisuuksista eri tuotteisiin.
"Siksi turvekuidun arvellaan soveltuvan myös rakennus-, sisustus- ja akustiikkalevyjen raaka-aineeksi, kuitukankaisiin, muottipuristustuotteisiin ja komposiitteihin." Nyt on monilla aivoilla aikaa . Olisikohan tuotesuunnittelukilpailun paikka koko kansansalle?

- ma syysk. 07 09:18:33 2020