07.11.2014, kello 14.50
Koneyrittäjät:
Turveveroa alennetaan liian hitaasti
Turpeen veronalennus ja metsähakkeen tuen nostaminen tapahtuvat liian hitaasti. Hallituksen toimet eivät kohenna kotimaisten polttoaineiden kilpailukykyä kivihiileen verrattuna riittävän nopeasti, Koneyrittäjät ry toteaa.
Turveveron laskemisen ja metsähakkeen tuen nostamisen positiiviset vaikutukset jäävät ensi vuonna vähäisiksi. Koneyrittäjät ry:n mielestä turvevero pitäisi laskea heti eikä vasta vuonna 2016 vuoden 2012 tasolle.
Koneyrittäjät muistuttaa, että edullinen kivihiili ajaa voimalaitoskäytössä puun ja turpeen edelle, mikäli puun ja turpeen kilpailukykyä ei saada kohennettua nopeasti.
— Turpeen veron alennus heti tasolle 1,9 euroa megawattitunnilta ja vastaavasti metsähakkeella tuotetun sähkön muuttuvan tuotantotuen enimmäistason korotus 18 euroon megawattitunnilta saisi puuta ja turvetta liikkeelle sekä toisi markkinoille kaivattua aktiivisuutta.
Jos metsähakkeen tukien taso voitaisiin pitää vakiona seuraavat pari kolme vuotta, vakauttaisi ratkaisu myös energiapuumarkkinoita. Vakauden takaamiseksi tukijärjestelmän perusrakenne on syytä pitää ennallaan. Muutokset metsähakkeen tukien kriteereissä altistaisivat esitykset EU-komission käsittelylle.
— Puumarkkinoiden vakaus kohentaa työllisyyttä, kun energiaa tuotettaisiin vähemmän kivihiilellä ja enemmän kotimaisilla polttoaineilla, Koneyrittäjät ry huomauttaa.
Kotimaisten polttoaineiden tuotantoketju on pitkälti yksityisten kone- ja kuljetusyritysten varassa. Turpeen ja metsähakkeen tuotannon suora työllistävä vaikutus kone- ja kuljetusyrityksissä olisi noin 4500 henkilötyövuotta, kunhan kotimaisen polttoaineen kilpailukyky palautetaan.
— Koneyrittäjien työllisyystilanne on viime aikoina heikentynyt. Jos olosuhteet luodaan otollisiksi ja kotimainen polttoainetuotanto palaa taas kasvu-uralle, voi tämän seurauksena alalle syntyä uusia työpaikkoja, Koneyrittäjät ry:stä kerrotaan.
Koneyrittäjät ovat investoineet kalustoon uskoessaan metsähakkeen käytön kasvuun. Kotimaisen polttoaineen käytön väheneminen on kuitenkin kohdellut kaltoin monia koneyrittäjiä.
Koneyrittäjien liitto on 2500:n energia-, maarakennus- ja metsäalan koneyrittäjän valta-kunnallinen yrittäjä- ja työnantajajärjestö.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit