03.08.2015, kello 15.16

Globaalia tuulivoimaa 370 GW

Tuulella jo 8 prosenttia EU:n sähköstä

Maalle ja merelle rakennetulla tuulivoimalla tuotetaan jo 8 prosenttia EU-maiden sähköstä, osoittaa Euroopan komission tutkimuskeskuksen (JRC) tuore raportti.

Komission raportin mukaan viime vuonna verkkoon liitetty tuulivoimakapasiteetti EU:ssa nousi 129 GW:iin, mikä tuotantoon suhteutettuna vastaa Hollannin, Belgian, Kreikan ja Irlannin yhteen laskettua vuotuista kulutusta.

Tuulivoiman vahvan kasvun jatkuminen Euroopassa johtaa raportin mukaan siihen, että seuraavien viiden vuoden aikana EU:n sähköntarpeesta tuulella katetaan jo 12 prosenttia. Osuus taannee sen, että EU saavuttaa uusiutuvan energian 20 prosentin tavoitteensa vuoteen 2020 mennessä.

Maailmanlaajuisesti Kiina rakentaa kiivaimmin

Maailman tuulivoimakapasiteetti on kasvanut kahdessa vuosikymmenessä 3 GW:sta 370 GW:iin, eli on yli 120-kertaistunut. Viime vuonna globaalia lisäystä oli 52,8GW, josta Kiinan osuus oli 23,2GW ja EU:n osuus 13,05GW.

Kiina rakentaa tuulivoimaa nopeinta tahtia, mutta EU johtaa vielä rakennetun kapasiteetin määrässä. EU-maista Tanska, Portugali, Irlanti, Espanja, Romania ja Saksa tuottivat vuonna 2014 sähköstään 10–40 prosenttia tuulella.

Komission raportin mukaan eurooppalaiset turpiinivalmistajat hallitsivat Kiinan ulkopuolisia tuulivoimamarkkinoita 78-prosenttisesti vuonna 2014. Hankkeiden projektirahoitukset ovat olleet viime vuosina laskusuunnassa, mikä on nopeuttanut koko tuulivoimarakentamista.


Kuva: EU

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit