19.11.2018, kello 10.20

IEA:n World Energy Outlook 2018

Tuuli EU:n ykköseksi vuonna 2027

Tuulivoima on nousemassa EU:n suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi seuraavien 10 vuoden aikana. Näin arvioi Kansainvälinen energiajärjestö IEA viime viikolla julkistetussa vuosikatsauksessaan Word Energy Outlook 2018.

Asiaa hehkutti tuoreeltaan tuulivoiman eurooppalainen kattojärjestö Wind Europe, joka toteaa lehdistötiedotteessaan, että edellisessä vuosikatsauksessaan (2017) IEA arveli tuulivoiman nousevan EU:n ykkössähkölähteeksi pian vuoden 2030 jälkeen mutta että nyt arvio onkin hyvissä ajoin ennen vuotta 2030.

Tarkaksi ajankohdaksi energiajärjestö määrittelee vuoden 2027, jolloin tuulivoiman ennustetaan ohittavan hiilen, ydinvoiman ja kaasun sähköntuotannon energialähteinä. Siitä eteenpäin Euroopan tuulivoimatuotannon arvioidaan kasvavan niin, että vuonna 2040 se on jo 1 100 TWh.

Wind Europen toimitusjohtaja Giles Dickson sanoo, että tämä kertoo suuresta luottamuksesta eurooppalaista tuulivoimaa ja sen kasvua kohtaan. Tuulivoimasta on tullut edullisin sähköntuotantomuoto ja siksi on myös järkevää rakentaa sitä lisää.

Dicksonista on hienoa, että IEA arvioi tuulivoiman nousevan Euroopan ykkössähkölähteeksi alle 10 vuodessa, mutta hän muistuttaa, että sähkö on vain 24 prosenttia Euroopan kokonaisenergian kulutuksesta. Koko energiajärjestelmän muuttaminen hiilineutraaliksi edellyttää suuria määriä tuulivoimaa ja muuta uusiutuvaa energiaa lämmitykseen, liikenteeseen ja teollisuusprosesseihin.

- Tämä on jo teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, se vaatii vain riittävästi poliittista tahtoa suunnata investointeja sähköiseen liikenteeseen, lämpöpumppuihin ja kaukolämpöjärjestelmiin. EU:n jäsenvaltioiden nyt valmistelussa olevat kansalliset energia- ja ilmastosuunnitelmat vuodelle 2030 ovat loistava tilaisuus tarttua näihin politiikkatoimiin, Wind Europen ykköspomo korostaa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: CGP Grey/Flickr

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit