23.05.2018, kello 10.25

Investointi ilman yhteiskunnan tukea

Tuulipuisto markkinaehtoisesti

Viinamäen tuulipuisto Iissä rakennetaan kokonaan markkinaehtoisesti. Tämä on Pohjoismaissa ensimmäinen tämän kokoluokan hanke, joka toteutetaan ilman yhteiskunnallista tukea.

Viinamäkeen nousee viisi kappaletta suuren kokoluokan tuulivoimalaitosta. Yhden myllyn teho on 4,2 megawattia. Tornin korkeus on 175 metriä ja roottorin pyyhkäisykorkeus 250 metriä. Näin suuria tuulivoimalaitoksia ei aikaisemmin ole rakennettu Pohjoismaissa. Laitokset ovat tanskalaista työtä, ne valmistaa Vestas. Tuulipuiston rakentaa TuuliWatti Oy. Yhtiön omistavat energiayhtiö St1 ja S-ryhmän omistama S-Voima.

Uuden teknologian käyttö parantaa tuulivoimalaitosten kannattavuutta. Kun tornit ovat aikaisempaa korkeampia, päästään käsiksi ylhäällä puhaltaviin tuuliin. Viinamäkeen valitut V150-tyyppiset myllyt tuottavat sähköä jopa kaksi kertaa enemmän kuin vanhempaan teknologiaan perustuvat laitokset. TuuliWatissa on laskettu, että uuden laitoksen tuotantokustannus on alle 30 euroa megawattitunnilta.

— Viinamäen investointi toteutetaan kokonaan markkinaehtoisesti, ilman yhteiskunnan tukea, TuuliWatista kerrotaan.

— Tuulivoima-ala on nyt siirtymässä kohti markkinaehtoista aikakautta. Eduskunnan käsittelyssä oleva uusi tuotantotukijärjestelmä on merkittävä askel kohti markkinaehtoisuutta.

Yhtiö arvelee uuden tuotantotukijärjestelmän alentavan tuulivoiman tuotantokustannuksia ja mahdollistavan hankkeiden kustannustehokkaan rahoituksen. Samalla tuen odotetaan asettuvan tasolle, jolloin yhteiskunnan osuus hankkeiden rahoittamisessa on enää marginaalinen. Parhaimmillaan tuki on kuitenkin enää takuu hankkeiden rahoituksen järjestämistä varten. Tuotantotuki varmistaa myös kustannustehokkaiden investointien tekemisen Suomeen.

— Valmistaudumme teknologianeutraaliin ja markkinoiden ohjaamaan aikaan, jolloin eri tuotantomuotoja ei enää ohjata erillisillä kannustimilla, toteaa toimitusjohtaja Jari Suominen.

TuuliWatti on laajentamassa liiketoimintaansa tuulivoimatuotannosta myös elinkaaripalveluihin. Yhtiö tarjoaa investoijille mahdollisuuden sijoittaa tuulivoimaan avaimet käteen -periaatteella, joka sisältävät myös elinkaaripalvelut.

Tähän mennessä TuuliWatti on investoinut 650 miljoonaa euroa. Yhtiö tuotti viime vuonna noin neljänneksen Suomessa tuotetusta tuulisähköstä.

teksti Petri Sallinen / kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit