19.05.2015, kello 14.31
Miten tuulivoimalaitosmelu vaikuttaa mieleen
Tuulivoimalaitosten äänet syyniin
Tuulivoimalaitosten äänen muodostumista, leviämistä ja äänteen vaikutusta ihmismieleen ryhdytään tutkimaan Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Tutkimushanke kestää kaksi vuotta.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksessa pureudutaan tuulivoimalaitosten aiheuttamiin häiritseviin ääniin ja miten laitosten lähellä asuvat ihmiset kokevat äänet. Tutkimuksessa käytetään apuna reaaliaikaista palautejärjestelmää ja tilastollisia malleja.
— Tuulivoimaan liittyvää ihmisen kokemaa on erittäin hankala tutkia. Aiemmassa tutkimuksessa ihmiset ovat pitäneet päiväkirjaa, mutta se oli epäkäytännöllinen tiedonkeruumenetelmä, kertoo tutkimusjohtaja Pertti Kolari.
— Ihmisten äänikokemusten tutkiminen edellyttää uusia ja vaivattomampia työkaluja.
Tutkimuksen tavoitteena on myös selvittää syvällisemmin minkälaiset ominaisuudet ja olosuhteet tuulivoimalan äänissä ihmisiä häiritsevät.
— Konkreettista tiedonkeruuta voi tehdä kännykällä. Tämän perusteella voidaan kehittää uudenlaista mittauslaitteistoa ja -tekniikkaa, valottaa projektitutkija Sari Janhunen.
Janhusen mukaan tuulivoiman äänestä ja erityisesti sen kokemisesta tarvitaan objektiivista tietoa. Tämä vaikuttaa myös tuulivoiman hyväksyttävyyteen. Ihmisen kokemusta ei kuitenkaan voi aina siirtää kulttuurista toiseen.
— Suomessa olemme tottuneet hiljaisuuteen tai monesti valitsemme asuinympäristöksemme hiljaisen alueen. Tämä todennäköisesti vaikuttaa ihmisen asenteisiin ja äänikokemukseen myös tuulivoimalaitosten tuottaman äänen osalta, Janhunen toteaa.
Hanketta rahoittavat Tekes ja INKA/EAKR-ohjelma, joka on Lappeenrannan, Porin ja Vaasan kaupunkien yhteinen hanke. Hankkeen budjetti on 650 000 euroa. Tutkimusta rahoittavat myös tuulivoima-alan yritykset.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit