23.05.2014, kello 15.29
Kumpi on edullisempaa —
Tuulivoiman tukeminen vai päästökauppa?
Päästökaupan kyky lisätä päästötöntä sähköntuotantoa Suomessa ei ole yhtä hyvä kuin nykyisen kaltainen tuulivoiman tukijärjestelmä. Näin toteaa Energiakolmion tuore ”Tuulivoiman markkinavaikutukset” –tutkimus.
Tuulivoimalla saatetaan tuottaa Suomessa sähköä vuosittain 15 terawattituntia vuonna 2030, mikäli kaikki suunnitelmat toteutuvat. Kasvavan tuulivoimakapasiteetin arvioidaan painavan sähkön pörssihintaa (=spot-hinta) alaspäin kahdesta kolmeen euroon megawattitunnilta. Samalla tuulivoiman kaltainen vaihteleva sähköntuotantotapa lisää pörssisähkön hintavaihtelua. Ilmiö kasvattaa ns. profiiliriskiä, joka syntyy sähkön hinnan ja kulutuksen vaihtelusta ja vaihteluiden arvaamattomasta kohdistumisesta. Energiakolmion tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että sähkömarkkinoilla profiiliriskit kasvavat tulevaisuudessa joka tapauksessa — vaikka yhtäkään uutta tuulivoimalaitosta ei rakennettaisi.
Omavaraisuus kasvaa
Uusien tuulivoimalaitosten rakentaminen lisää Suomen sähköntuotannon omavaraisuutta ja vähentää tarvetta tuoda energiaa muista maista. Eurooppalaisten energiamarkkinoiden integroitumisen tiivistyminen taas helpottaa kulutuksen ja tuotannon tasapainottamista, vaikka tuulivoiman kaltaisen vaihtelevan sähköntuotannon määrä kasvaisikin rajusti.
— Vaihtelevan tuotannon säätämisen tarve kasvaa, mutta entistä tehokkaammin toimivien siirtoyhteyksien ansiosta Suomi olisi vuosittain 15 terawattituntia sähköä tuottavan tuulivoimakapasiteettinsa kanssa entistä useammin myös sähkön viejä, tutkimus ennustaa.
Tuulivoiman ja ydinvoiman lisäämisen seurauksena Suomella olisi tulevaisuudessa normaalina vesivuotena kolme terawattituntia ylimääräistä sähköä muualle vietäväksi.
Tuulivoima tarvitsee tukea myös tulevaisuudessa
— Suomalaisen sähköntuotantorakenteen muutos saattaa ajaa koko hiililauhdetuotannon reserviin jo tämän vuosikymmenen aikana, toteaa energia-asiantuntija Jussi Kaasalainen Energiakolmiosta.
— Julkisuudessa keskustellaan paljon myös siitä, että uusiutuvan energian tukeminen ja tuominen markkinoille maksaa paljon. Kalliiksi tulee myös se, ettei EU:n uusiutuvan energian tavoitteisiin ja ohjausmekanismeihin reagoida — puhumattakaan Suomen riippuvuudesta tuontienergiaan. Halpaa vaihtoehtoa ei näytä olevan, Kaasalainen muistuttaa.
Energiakolmion selvityksen mukaan päästökaupan kyky lisätä päästötöntä sähköntuotantoa Suomessa ei ole yhtä hyvä kuin nykyisen kaltainen tuulivoiman tukijärjestelmä. Tuulivoiman tukemisen yhteiskunnalle aiheuttama kustannus päästökauppaan käytettynä ei riitä synnyttämään riittävää määrä uusia investointeja uusiutuvaan energiantuotantoon.
— Sähkönkäyttäjien näkökulmasta on edullisempaa tukea uusiutuvan energian investointeja kuin antaa peruste investoinneille nykyistä korkeammalla sähkön hinnalla, selvityksessä todetaan.
Energiakolmion tutkimuksessa muistutetaan, että uudet tuulivoimainvestoinnit todennäköisesti tarvitsevat tukea myös nykyisen tukijakson päätyttyä.
— Tuulisähkön tuotantokustannukset tuskin laskevat eikä sähkön hinta nouse niin paljon, että tukitarve poistuisi. Nykyisten tukijärjestelmien poistuessa, on syytä miettiä tehokkain tapa tukemiselle ja huomioida silloiset investointiolosuhteet tukitasoa määritettäessä.
”Tuulivoiman markkinavaikutukset” –tutkimus toteutettiin Suomen Tuulivoimayhditys ry:n toimeksiannosta. Tutkimus on kokonaisuudessaan luettavissa täältä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Kupla päästöttömyyden päälle?
Päästöttömyys tavoitteineen on omalta ja varsin vaikuttavalta osaltaan ajanut ajanut kaikkea tuotantoa työpaikkoineen niin meiltä kuin muualtakin EU:sta lähinnä Kaukoitään. Kokonaisuuteena globaalit päästöt eivät silti ole vähentyneet, vaan kasvaneet. Päästökauppakin oli jo alun alkaen humpuukia (eli politiikkaa), kuten nyt aletaan vihdoin tajuta: http://yle.fi/uutiset/paastokauppa_ontuu_pahoin/6389863
Ja mitä järkeä on Suomessa verovaroilla pyörittää muutoin kannattomantonta tuuli-, bio- tai muuta ns. uusiutuvan energian tuotantoa? Verothan pitäisi periä kansaltamme, jota uhkaa maksukyvyttömyys! Pitäisi jokaiselle olla päivänselvää, että vain kilpailukykyinen ja kannattava tuotanto ilman tukiasia on hyödyllistä.
Päästöttömyysutopian lisäksi voidaan keksiä muitakin utopioita: rakennetaan Suomen (ja EU:n) päälle saasteiden leviämisen totaalisesti estävä suojakupla ynnä kielletään kokonaan saastuttavista tehtaista ja pahasta maailmasta tulevat tuotteet ja palvelut, ts. eristäydytään tiukatsi.
- pe marrask. 21 19:51:39 2014