25.01.2017, kello 12.55

Uber malli energiamarkkinoille

Taksiliikenne elää murrosvaihetta. Esimerkillisesti digitalisaatiota käyttävä Uber on tuonut rakennemuutokset taksimarkkinoille eri puolilla maailmaa. Digitalisaatio myllää samalla tavalla myös energia-alaa. Esimerkiksi Saksalla sähkön tuotantoa ohjataan jo varsin laajamittaisesti Uberin mallin mukaisesti — eri omistajien pienvoimalaitoksia kytketään keskitetysti sähköverkkoon tarpeen mukaan.  

Suomessakin kokeillaan jo sähköllä lämmitettävien pientalojen sähkön käytön kauko-ohjaamista kysynnän mukaisesti. Potentiaali on melkoisen suuri, sillä kysyntäjoustoon soveltuvien etäluettavien sähkömittareiden avulla on mahdollista ohjata yli tuhannen megawatin kapasiteettia. Pian sähkön käyttöä varmaan ohjataan laajemminkin teknologian mahdollisuuksia hyödyntäen.

Energiamarkkinoiden ja -teollisuuden rakennemuutos etenee Saksassa muita maita vauhdikkaammin. Sen lisäksi, että isot ja ennen hyvin kannattaneet energia-alan yritykset joutuvat sopeutumaan tuetun vihersähkön aikaan ovat myös Saksaan investoineet ulkomaiset suuryritykset aloittaneet vetäytymisen markkinoilta. Perinteisen roolijaon rinnalle syntyy interaktiivisesti sähkömarkkinoilla toimivia yrityksiä, jotka perustavat toimintansa digitaaliseen teknologiaan.

Yksi kärkiyrityksistä on Energy2Market, jonka keräämään poolin kuuluu jo 3 500 sähköä tuottavaa pienvoimalaitosta. Yhtiö käynnistää Leipzigissä sijaitsevassa päämajassaan muutama tuhat eri puolilla Saksaa sijaitsevaa pienvoimalaa tuottamaan sähköä verkkoon, mikäli sähkön tarjontaa vähenee ja hinta nousee.

Pooliin kuuluvien voimalaitosten kirjo on suuri. Mukana on pieniä vesivoimalaitoksia tai vaikkapa vain kasvihuoneille sähköä tuottavia minilaitoksia. Uberin tavoin e2m toimii yhteistyössä tuotantovälineiden omistajien kanssa siten, että molemmat hyötyvät. Vuonna 2009 perustetun e2m:n yhteenlaskettu tuotantoteho on jo 3200 megawattia. Tulojakin kertyy kohtuullisesti, sillä poolin liikevaihto ylitti vuonna 2015 jo 300 miljoonaa euroa.

Muissakin maissa sähkömarkkinoiden kehitys seuraa Saksan viitoittamaa suuntaa. E2m:n liikeidea on vaivaton pienen sähkön tuottajan kannalta. Siksi mallia on helppo Uberin tavoin levittää eri puolelle maailmaa. Saksalaisyhtiöllä on jo tytäryritykset Itävallassa, Puolassa, Italiassa ja Pohjoismaissa. Suomeen e2m perusti tytäryrityksen vuonna 2015.

Digitaalisten sovellusten vastustaminen näyttää samalta kuin erään espanjalaisen maalaishidalgon taistelu tuulimyllyjä vastaan vuosisatoja sitten. Vaikka Uberin kaltaista toimintaa vastustetaan, yleistyy digitalisaatio vääjäämättä kaikessa arkipäiväisessä toiminnassa. Se on jo mullistanut, mutta myös tehostanut kaupan ja palveluiden liiketoiminta- ja ansaintamalleja. Tästä hyötyvät asiakkaat ja koko yhteiskunta.

Erityisesti sähkömarkkinoilla asiakkaiden käyttäytyminen ja tuotanto ovat jatkuvassa vuorovaikutussuhteessa. Siksi digitaalisen teknologian hyödyntäminen on myös avain aivan uusille liiketoimintamalleille. Olemassa olevan tuotantokapasiteetin hyötykäytön parantaminen on eduksi myös Suomen sähköhuollolle.

Samalla iso kuva kehittyy. Suomen energiajärjestelmä on jo ylihuomenna tyystin toisenlainen kuin tänään. Sähkö-, lämpö-, kaasu- ja kemikaaliverkkojen integraatio ja digitalisaatio uudistavat energiajärjestelmää. Tulevaisuuden rakentajiksi voivat pyrkiä muutkin kuin alan perinteiset toimijat.

Markku Niskanen
kirjoittaja on vapaa toimittaja ja tietokirjailija

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit