08.10.2019, kello 09.55

Brittihallitus panostaa

UK:ssa askel kohti fuusiosähköä

Britannian hallitus on päättänyt panostaa lähes 250 miljoonaa euroa hankkeeseen, jolla tähdätään kaupallisesti toimivan fuusioydinvoimalan kehittämiseen vuoteen 2040 mennessä.

Panostus koskee hankkeen ensivaihetta, jonka tavoitteena on saada fuusiovoimalamalli valmiiksi vuoteen 2024 mennessä. Käytännön toimista vastaa hallituksen alainen atomienergiavirasto UKAEA, mutta ei yksin vaan yhteistyössä teollisuuden ja tiedeyhteisön kanssa.

Hallituksen päätöksestä ilmoitti teollisuus- ja energiaministeri Andrea Leadsom vieraillessaan Oxfordshiressä sijaitsevassa UKAEA:n Culhamin tiedekeskuksessa, jossa fuusioenergian tuottamiseen perustuva Tokamak-projekti (STEP) on kehitteillä.

Fuusiotutkimuksessa pyritään hallitusti jäljittelemään auringossa tapahtuvaa prosessia. Onnistuessaan sillä saataisiin valtavat määrät puhdasta energiaa, joka voitaisiin muuntaa sähköksi. Nyt tehdyn panostuksen uskotaan mahdollistavan sen, että saadaan aikaiseksi Tokamak-reaktorin käsitteellinen malli.

- Hallituksen satsaus on rohkea ja kunnianhimoinen investointi tulevaisuuden energiateknologiaan. Ydinfuusiossa piilee mahdollisuus puhtaaseen, turvalliseen ja hiilivapaaseen energiaan ja me haluamme, että ensimmäinen kaupallisesti toimiva laitos nousee Britanniaan, ministeri Andrea Leadsom sanoo.

Oxfordilainen start-up -yritys First Light uskoo jopa, että jo 2030-luvulla Britannia voi irrottaa maakaasun energiapaletistaan, kun se voidaan syrjäyttää fuusioenergialla.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: UKAEA

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit