07.04.2016, kello 15.19

Valkoinen Talo halajaa liike-elämää puolelleen

Ulkoministeri Kerry usutti yrityksiä ilmastotalkoisiin

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kehotti tiistaina 5.4. yksityistä liike-elämää irrottautumaan fossiilisista polttoaineista mahdollisimman nopeasti — hillitäkseen tuhoisaa ilmastonmuutosta ja edistääkseen globaalia talouskasvua.

– Mikäli aiomme torjua ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset, meidän on kiihdytettävä tätä muutosta, Kerry sanoi New Yorkissa pitämässään puheessa, jota oli kuuntelemassa yli 1000 energia-alan yritysjohtajaa.

– Kun puhumme energiatulevaisuudesta, puhumme itse asiassa kaiken tulevaisuudesta, Kerry kiteytti.

Ilmastositoumusten viestikapulan vientiä

Kerryn viesti Bloombergin ‘New Energy Finance’ – huippukokouksessa oli jatkoa presidentti Barack Obaman hallinnon tavoitteille saada lisää sitoumuksia ilmastonmuutoksen torjuntatyöhön.

Edellisellä viikolla Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping olivat luvanneet allekirjoittaa Pariisin ilmastosopimuksen myöhemmin huhtikuussa ja kehottaneet muiden maiden johtajia tekemään samoin. Ja päivä ennen Kerryn puhetta Valkoinen Talo julkisti raportin, jonka mukaan ilmastonmuutos saattaa olla vaaraksi amerikkalaisten kansanterveydelle.

Obaman hallinnon viimeaikaisissa viesteissä on toistuvasti korostettu, että julkisen hallinnon sääntely ei yksistään riitä ratkaisemaan ilmastonmuutosta. Juuri Kerry on keskittynyt houkuttelemaan paitsi poliitikkoja erityisesti yritysjohtajia ilmastonmuutostaisteluun mukaan. Ja poliittiset julkitulot on sitten usein höystetty suurten firmojen kuten Goldman Sachsin, Googlen ja Walmartin sitoumuksilla.

– Hallitus voi määritellä rakenteen, kannustimet, puitteet, mutta viime kädessä yksityinen sektori ohjaa meidät lopulliselle raiteelle, Kerry totesi ja korosti lisäksi, että puhdas energia on suurimpia taloudellisia mahdollisuuksia, mitä maailma on koskaan nähnyt.

Riossa 1992 oli 13 yritysedustajaa – Pariisissa 2015 yli 1000

Yritysten kiinnostus tarttua ilmastonmuutoshaasteeseen on viime vuosina kasvanut ympäri maailman, kun puhtaan teknologian kustannukset ovat halventuneet ja kuluttajien kiinnostus puhtaaseen energiaan on noussut pilviin.

Jo senaattoriaikanaan vuosia ilmaston lämpenemisen aiheuttamista uhkista puhunut Kerry huomautti, että ensimmäiseen YK:n ilmastokokoukseen Rio de Janeirossa vuonna 1992 osallistui vain 13 yritysedustajaa - Pariisissa viime vuoden joulukuussa heitä oli yli 1000.

Mutta edelleen yritysmaailmassa myös vastustetaan varsin laajalti ilmastonmuutoksen hillitsemistoimia — erityisesti fossiilisten polttoaineiden kuten hiilen ja öljyn liiketoimintasektoreilla.

Niinpä samaan aikaan kun suuri joukko kansainvälisiä yhtiöitä ilmoittaa kannatuksensa ilmastotoimille, tämä vastustajien joukko, jolla on paljon menetettävää, ei osoita merkkiäkään luopumisesta.

Lähde: TIME

Kuva: Anthony Behar—Sipa/AP

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit