21.10.2020, kello 09.00

Harvinaislaatuinen sopimus

USA partneriksi Puolan ydinvoimaohjelmaan

Yhdysvallat ja Puola ovat allekirjoittaneet hallitusten välisen sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvallat osallistuu Puolan ydinvoimaohjelman kehittämiseen. Kyseessä on harvinaislaatuinen sopimus, jossa valtiotasolla sovitaan ydinsähkön tuottamiseen tähtäävästä ohjelmasta.

Seuraavan puolentoista vuoden aikana sopijaosapuolet työskentelevät yhdessä tuottaakseen mallin, jolla Puolan ydinvoimaohjelma pannaan täytäntöön. Siihen sisältyvät myös mahdolliset rahoitusjärjestelyt.

Tämä Yhdysvaltain pitkänajan sitoutuminen on Puolan hallitukselle perusta, jolta se voi vauhdittaa lopullisten päätösten tekoa ydinvoimalaitosten rakentamiseksi maahan.

Sen jälkeisistä toimista on sovittu peräti 30 vuoden jänteellä, mihin sisältyy muun muassa sääntelyä, tutkimusta ja koulutusta, hankintaketjujen kehittämistä sekä kansalaisten tietoisuuden kasvattamista ja mahdollisia hankkeita Euroopassa.

Yhdysvaltain energiaministeri Dan Brouillette sanoi sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa, että USA on sitoutunut Puolan kanssa edistääkseen sen kansallista ja alueellista turvallisuutta sekä sen demokraattista suvereeniutta. Ydinvoima tuo puolalaisille mahdollisuuden hankkia puhdasta ja luotettavaa sähköä sekä monipuolistaa heidän energiapalettiaan.

- Puola haluaa Yhdysvaltain olevan strateginen kumppani tässä ohjelmassa. Ottaen huomioon ajan, joka kuluu ydinvoimalan rakentamiseen, sen operointiin ja käytöstä poistamiseen, tämä kumppanuus edustaa strategista valintaa seuraavaksi 100 vuodeksi, Puolan Yhdysvaltain suurlähettiläs Piotr Wilczek totesi puolestaan.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit