30.03.2017, kello 10.58

Presidentti Trumpin toimista ei pelastusta

USA:n kivihiiliteollisuus taantuu

Amerikkalaisen kivihiiliteollisuuden alasajo jatkuu, kivihiilen tuotanto supistuu ja investoijat jättävät uppoavan laivan — presidentti Donald Trumpin toimista huolimatta. Näin arvioi amerikkalainen tutkimuslaitos The Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

Kivihiilen tuotanto ja käyttö eivät ole enää USA:ssa kannattavaa liiketoimintaa. Maassa on paljon suljettuja kivihiilikaivoksia.

Amerikkalainen kivihiiliteollisuus supistuu markkinaehtoisesti. Presidentti Trumpin käynnistämä sääntelyn purkaminen tai hallinnolliset toimet eivät trendiä enää muuta. Tällaiseen arvioon on päätynyt Clevelandissa toimiva The Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA). Tutkimuslaitos analysoi energiaan ja ympäristöön liittyviä taloudellisia kysymyksiä.

— Tällä hetkellä amerikkalaiset markkinavoimat suosivat maakaasun ja uusiutuvan energian käyttöä sähkön tuotannossa, toteaa IEEFA:n talousjohtaja Tom Sanzillo.

— Vain harvat hyötyvät kivihiilen käytön ja tuotannon rajoitusten purkamisesta.

Sanzillon mielestä mitkään tekijät amerikkalaisessa kansantaloudessa eivät enää tue kivihiilen käyttöä. Kivihiili-infrastruktuurissa on jo tapahtunut suuri rakennemuutos, jonka palauttaminen olisi liian kallista — siksi alan taantuma jatkuu. Yhdysvaltojen kivihiilen käyttö on laskenut 27 prosenttia vuoden 2005 jälkeen, jolloin sitä käytettiin yli miljardi tonnia vuodessa. Viime vuonna kivihiilen käyttö oli enää 739 miljoonaa tonnia — alimmillaan viimeisen 40 vuoden aikana.

Sanzillo huomauttaa, että kivihiilen tuotanto ja käyttö eivät ole enää riittävän kannattavaa liiketoimintaa investoijille.

— Kun kivihiilen hinta laskee, ei sen myynti tuota tarpeeksi tuottoja osakkeenomistajille. Alhaiset tuotot eivät myöskään houkuttele alalle uusia investoijia.

Amerikkalaisen kivihiilen vientikään ei ole kannattavaa, koska kivihiilestä on maailmanmarkkinoilla ylitarjontaa. Siksi myös presidentti Trumpin lupaamat työllistävät vaikutukset jäävät Sanzillon mielestä hämärän peittoon.

— Trumpin politikkatoimien työllistävät vaikutukset ovat käytännössä nollan arvoisia, Sanzillo analysoi.

Toistaiseksi yksikään amerikkalainen energiayhtiö ei ole ilmoittanut ryhtyvänsä rakentamaan uusia kivihiilikäyttöisiä voimalaitoksia. Toisaalta presidentti Trumpin politiikka koetaan myös puuttumisena energiamarkkinoiden toimintaan. Kivihiiliteollisuuden pelinavaus ”puhtaan hiilen” teknologian kehittämiseksi taas vaikuttaa arvoitukselliselta.

— Puhtaan hiilen teknologia vaikuttaa tyhjiltä lupauksilta, joiden hintaa kukaan ei tiedä. Mitkään tutkimukset eivät tällä hetkellä osoita sitä, että kivihiilen käyttö energian tuotannossa voisi olla kannattavaa, Sanzillo toteaa.

— Kivihiilen käytön laskua ei voi enää pysäyttää. Tämä lisää kivihiilen tuotannosta ja käytöstä riippuvaisten kaupunkien ja alueiden taloudellista ahdinkoa. Hyödyllisempää olisi tukea uusien energiateknologioiden käyttöönottoa ja investointeja, kun ollaan siirtymässä kivihiilen käytöstä uusiin energiamuotoihin.

Kuva Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit