17.10.2014, kello 09.41

Ranskassa rakenteilla olevasta ITERistä tulee täysimittainen fuusioreaktori

Usko fuusioenergiaan ei hiivu

Fuusioenergian tulemista on ennakoitu jo ties kuinka pitkään. Aikarajojen paukkumisesta ja pitkästä tiestä huolimatta usko mahdollisuuteen tuottaa fuusiolla energiaa ei ole hiipunut. Tästä viimeisimpänä osoituksena on komission ja eurooppalaisten fuusiotutkimuslaitosten lokakuun alussa lanseeraama yhteisohjelma “Fusion in Horizon2020”.

Ohjelmalla, jonka budjetti vuosille 2014–2018 on noin 850 miljoonaa euroa, pyritään takaamaan viimeiset, ratkaisevat edistysaskeleet kohti fuusioenergian toteutumista. Puolet ohjelman rahoituksesta tulee Euratomilta.

Energiakomissaari Günther Oettinger sanoi ohjelman julkistustilaisuudessa, että fuusiosta on mahdollista saada luotettava, turvallinen, päästötön ja kestävä energialähde. Oettingerin mukaan Eurooppa säilyttää johtavan aseman fuusiotutkimuksessa yhdistämällä voimia nyt lanseeratun ohjelman tapaan.

Koereaktori ITER rakenteilla Ranskassa

Vuoden 2012 lopulla kaikki EU:n tutkimuslaboratoriot sopivat fuusioenergian yksityiskohtaisesta tiekartasta vuoteen 2050. Samat laboratoriot ovat nyt muodostaneet yhteenliittymän nimeltä EUROfuusio. Sen puitteissa toteutetaan 5-vuotinen ohjelma, jonka avulla pyritään osoittamaan tiekartan tieteelliset ja tekniset avainhaasteet.

Päähuomio ohjelman toteutuksen aikana kohdistuu Ranskassa rakenteilla olevaan koereaktoriin, ITERiin, jolle pyritään antamaan kaikki mahdollinen tieteellinen ja tekninen tuki. Samalla pyritään varmistamaan, että Eurooppa kykenee ottamaan ITERistä kaiken hyödyn irti.

Vuoteen 2018 asti EUROfuusio hyödyntää käytössä olevaa maailman suurinta fuusiolaitteistoa, JETiä, (Joint European Torus), joka sijaitsee Culhamissa Britanniassa. JETillä on lisäksi avainrooli ITERin tukemisessa.


Kuva: ITER

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit