11.06.2018, kello 11.19
Globaalin kapasiteetin kasvusta 70 %
Uusiutuvaa lisää 178 GW vuonna 2017
Maailman sähköntuotantokapasiteetin kokonaiskasvusta vuonna 2017 uusiutuvat energialähteet kattoivat 70 prosenttia. Puhtaan energian kapasiteetti lisääntyi viime vuonna kaikkiaan 178 gigawattia (GW).
Tiedot perustuvat maailmanlaajuisen uusiutuvan energian REN21- yhteenliittymän vuosiraporttiin "Renewables 2018 global status report". REN 21: een kuuluvat muun muassa EU (komissio) ja YK (ympäristöohjelma).
Raportin mukaan uusiutuvista vauhdikkaimmin kasvoi aurinkoenergia, jonka tuotantokapasiteetti lisääntyi 29 prosenttia nousten 98 GW:iin. Tuulivoimakapasiteetti kasvoi myös tuntuvasti – 52 GW:lla.
Investoinnit uusiutuvaan sähköntuotantoon olivat yli kaksi kertaa suuremmat kuin investoinnit ydinvoiman ja fossiilisten kapasiteettiin yhteensä. Tämä siitä huolimatta, että fossiilisia on tuettu, kertoo raportti, mutta jättää kertomatta sen, että tietysti myös uusiutuvia on tuettu. Johtopäätös on kuitenkin se, että uusiutuvia on siivittänyt niiden lisääntyvä kustannustehokkuus.
Lämmitys, jäähdytys ja liikenne uusiutuvat liian hitaasti
Jos kohta sähköntuotannon kuva uusiutuukin jopa kiitettävällä tavalla, näin ei voida sanoa lämmityksestä, jäähdytyksestä ja liikenteestä, jotka kattavat karkeasti 80 prosenttia maailman loppuenergian kulutuksesta.
Näillä sektoreilla edistys on ollut korkeintaan välttävää. Globaalisti vain 48 maalla on kansalliset uusiutuvan energian tavoitteet lämmityksessä ja jäähdytyksessä, kun sähkösektorilla vastaavat tavoitteet on peräti 146 maalla.
Liikenteessä puolestaan vain 42 maalla on kansalliset uusiutuvan energian lisäämistavoitteet. Kuvaavaa liikenteeseen kohdistuvista haasteista on, että 92 prosenttia sen energiatarpeesta katetaan yhä öljyllä.
REN21:n pääsihteeri Rana Adib sanoo, että saatamme hyvin porhaltaa kohti sataprosenttisesti tuotetun sähkön tulevaisuutta, mutta lämmityksen, jäähdytyksen ja liikenteen osalta etenemme ikään kuin meillä olisi aikaa yllin kyllin. Ikävä kyllä, meillä ei sitä ole.
Lähde: energylivenews.com
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Schutterstock
Kommentit