16.09.2019, kello 11.42

YK:n mukaan tällä vuosikymmenellä

Uusiutuvan investoinnit 2,3 biljoonaa euroa

Globaalit investoinnit uusiutuvaan energiaan saavuttavat 2,3 biljoonaa euroa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Määrä on yli kolme kertaa enemmän kuin edellisellä vuosikymmenellä, ilmenee YK:n ympäristöohjelmasta.

Investoineilla on saatu aikaan 1,2 terawattia (TW) uusiutuvan energian kapasiteettia, johon eivät sisälly suuret vesivoimainvestoinnit. Määrä ylittää jopa Yhdysvaltain sähköntuotannon kokonaiskapasiteetin ja on puolet maailman kaikista sähköntuotantoon tehdyistä investoinneista 2010-luvulla.

Kasvun taustalla on ollut ennen kaikkea korkokulujen lasku johtavissa talousmaissa, mikä on puolestaan pudottanut investointikustannuksia. Suurinta kustannusten lasku on ollut aurinkoenergiassa, 81 prosenttia, sen jälkeen on tullut maatuulivoima, 46, ja sitten merituulivoima, 44 prosenttia.

YK:n raportin mukaan vuosikymmenen suurin investoija on ollut Kiina, joka on panostanut uusiutuviin 683 miljardia euroa vuoden 2010 alusta kuluvan vuoden puoliväliin mennessä. Samaan aikaan Eurooppa on investoinut 629 miljardia ja Yhdysvallat 321 miljardia euroa.

Aurinkoenergia on ollut suosituin investointikohde 1,17 biljoonan euron kokonaispotillaan. Vuoden 2019 loppuun mennessä aurinkoenergiakapasiteettia on asennettu tällä vuosikymmenellä 638 gigawattia (GW) – enemmän kuin mitään sähköntuotantomuotoa.

Fossiilisten tuet hidastavat tahtia

- Vaikka kyseessä on huima edistys, tahdin on vielä tästä kiihdyttävä. Uusiutuvat ovat jo pitävästi osa sähköntuotantosektoria, mutta ne edustavat vasta reilua neljännestä kokonaistuotannosta – ja mikäli suurvesivoimaa ei lasketa mukaan, jää osuus 12,9 prosenttiin, raportissa todetaan.

Sen mukaan fossiilisten polttoaineiden tuet, jotka nousevat satoihin miljardeihin euroihin vuosittain, hidastavat kehitystä. Tällä vuosikymmenellä uusia hiilivoimalaitoksia on rakennettu 529 GW:n edestä, kun tuulivoimaa on samaan aikaan noussut 487 GW ja kaasuvoimalaitoksia 438 GW.

Ja vaikka aurinkoenergiakapasiteettia on tullut enemmän kuin hiili- tai kaasuvoimakapasiteettia, ei aurinkoenergia epäsäännöllisen luonteensa vuoksi ole täysin verrannollinen fossiiliseen tuotantoon. Uusiutuvien kasvusta huolimatta sähköntuotannon globaalit päästöt ovatkin ilmeisesti nousseet vähintään 10 prosenttia kuluvalla vuosikymmenellä.

YK:n ympäristöohjelman raportti on julkaistu maailmanjärjestön tässä kuussa pidettävän ilmastokokouksen alla. Kokouksessa YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin odotetaan edellyttävän eri mailta konkreettisia ja entistä kunnianhimoisempia suunnitelmia ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit