03.08.2016, kello 10.42

Aurinkoenergian kustannukset supistuvat mutta …

Uusiutuvan investoinnit laskussa maailmalla

Puhtaan energian investoinnit pienenevät Kiinassa ja Japanissa samaan aikaan, kun aurinkoenergian kustannukset laskevat. Kehitys tarkoittanee sitä, että tämän vuoden uusiutuvan energian globaalit investoinnit eivät saavuta viime vuoden tasoa, noin 310 miljardia euroa.

Bloombergin New Energy Outlook – julkaisun mukaan toisen vuosineljänneksen puhtaan energian globaalit investoinnit ylsivät 55 miljardiin euroon, mikä on noin 12 prosenttia enemmän kuin ensimmäisen vuosineljänneksen investoinnit, mutta 32 prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2015. Tuolloin investointeja syntyi 80 miljardin euron edestä.

Kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana uusiutuvan energian investointeja maailman laajuisesti on kertynyt 104 miljardin euron edestä. Vastaavana aikana vuonna 2015 niitä syntyi 135 miljardin edestä, eli pudotusta on tänä vuonna tullut 23 prosenttia.

Euroopassa ensimmäisen vuosipuoliskon investoinnit olivat 30 miljardia euroa, missä oli kasvua 4 prosenttia. Toinen alue, jolla syntyi kasvua, oli Brasilia: 36 prosenttia. Kaikilla muilla merkittävillä alueilla investoinneissa tultiin alas.

Kiinan investoinnit olivat 30 miljardia euroa, mutta pudotusta tuli peräti 34 prosenttia. Muualla Aasian Tyynenmeren alueella tultiin alas vieläkin enemmän - 47 prosenttia. Intiassa vähennystä kirjattiin vain prosentin verran, mutta Lähi-idässä ja Afrikassa peräti 46 prosenttia.

Yhdysvalloissa puhtaan energian investointeja tehtiin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 20,6 miljardin euron edestä, missä oli laskua 5 prosenttia. Muualla Pohjois- ja Etelä-Amerikan alueella Brasiliaa lukuun ottamatta syöksyttiin alas 63 prosenttia.

Isoissa projekteissa pääomakustannukset halpenevat

– Nyt näyttää lähes varmalta, että kuluvan vuoden globaalit investoinnit eivät yllä ennätysvuoden 2015 tasolle, Bloomberg New Energy Financen neuvoa-antavan hallituksen puheenjohtaja Michael Liebreich sanoo.

– Kiinan panostus tuuli- ja aurinkoenergiaan oli viime vuonna arvioituakin suurempaa, ja heikosta sähkön kysynnästä ja politiikkatoimien muutoksista aiheutunut tämänvuotinen krapula näyttää siten olevan entistä pahempaa.

Toinen merkittävä syy puhtaan energian investointien laskusuuntaukseen liittyy muutoksiin aurinkoenergiamarkkinoilla. Aurinkopaneelit ja projektirakentaminen ovat halventuneet monissa maissa. Lisäksi siirrytään entistä enemmän pienimuotoisista projekteista laitosmaisiin projekteihin, jotka tulevat pääomakustannuksiltaan edullisemmiksi.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit