08.05.2019, kello 10.14
IEA huolissaan
Uusiutuvan kasvu sakkasi
Uusiutuvan energian kapasiteetin globaali kasvu jäi vuonna 2018 samalle tasolle kuin vuonna 2017. Näin kävi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2001, jolloin kasvu ei myöskään ylittänyt edellistä vuotta.
Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuore raportti osoittaa, että lähes 20 vuoden voimakkaan kasvun jälkeen uusiutuvan energian kapasiteettia ei maailmassa noussutkaan enää entistä tahtia, vaan vuonna 2018 koettiin samanlainen suvantovaihe kuin 17 vuotta aiemmin.
IEA:n mukaan kasvutrendin odottamaton käänne antaa aihetta huoleen, sillä kansainvälisten ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää uusiutuvan energian kapasiteetin kasvattamista joka vuosi – ja niin että se tapahtuu kiihtyvällä vauhdilla.
Kahden viimeisen vuoden aikana uutta puhtaan energian kapasiteettia niin auringosta, tuulesta, vesivoimasta kuin bioenergiastakin syntyi kustakin noin 180 GW. IEA:n mukaan tämä tahti edustaa kuitenkin vain 60 prosenttia siitä vaadittavasta tasosta, jolla kansainväliset ilmastotavoitteet saavutetaan. Pariisin sopimuksen mukainen tavoite on siten 300 GW kunkin tuotantomuodon osalta.
Järjestön raportti osoittaa energiaperäisten hiilidioksidipäästöjen kasvaneen 1,7 prosenttia vuonna 2018 ja nousseen historiallisen korkealle tasolle, 33 gigatonniin. Ja näin kävi, vaikka uusiutuvalla energialla tuotettiin sähköä 7 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
Aurinkoenergian kasvu on osaltaan kompensoinut suhteellisen verkkaisesti noussutta tuuli- ja vesivoimakapasiteettia muutamien viimeisten vuosien aikana. Silti aurinkoenergian kapasiteettikaan ei ole lisääntynyt aivan ennustettua tahtia.
IEA:n pääjohtaja Fatih Birol sanoo, että maailmalla ei ole varaa pitää ”paussia” uusiutuvan energian kasvattamisessa. Siksi hallitusten on tilanteen korjaamiseksi reagoitava nopeasti ja luotava edellytykset uusiutuvan energian hankkeiden nopeammalle ”virralle”.
Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock
Kommentit