11.11.2019, kello 10.18

Ennuste:

Uusiutuvilla 53% EU:n sähköstä 2030

Vuonna 2030 Eurooppa voi kattaa sähköntarpeestaan 53 prosenttia uusiutuvalla energialla, ennustaa brittiläinen konsulttiyhtiö Wood Mackenzie.

Yhtiön ennusteen mukaan useimmat EU-maat etenevät suunnitelmien mukaisesti omilla energia- ja ilmastopoluillaan, jotka antavat tilaa tuuli- ja aurinkoenergiateknologioiden jatkuvalle kasvulle.

Tuulella ja aurinkoenergialla tuotettu sähkö ohittaa Euroopassa tänä vuonna hiilisähkötuotannon, jota rasittavat entistä suuremmat päästökustannukset. Myös kilpailukyinen kaasu vie tilaa hiileltä, jonka markkinarakoa kaventavat entisestään poliittiset alasajotoimet monessa EU-maassa.

Wood Mackenzie viittaa myös ydinvoimaan, josta on nyt tulossa Euroopan suurin energialähde sähköntuotannossa. Mutta senkin asema on varsin epävarmalla pohjalla, kun vanhimpia reaktoreita suljetaan ja uusia nousee niukasti.

Yhtiö odottaa kaasun merkityksen kasvavan, kun hiili hiipuu. Ydinvoiman kaasu ohittanee 2020-luvun alkupuoliskolla. Samaan aikaan tuuli ja aurinko yhdessä kilpailevat jo kaasun kanssa ykköspaikasta, ja vuosikymmenen jälkipuoliskolla yksistään tuulella tuotetaan jo enemmän sähköä kuin kaasulla.

Kun katse käännetään vuoteen 2040 eteenpäin, Wood Mackenzie arvioi uusiutuvien voivan kattaa tuolloin jo 60 prosenttia Euroopan sähköntuotannosta. Mutta konsulttiyhtiö painottaa, että se edellyttää hallituksilta, valvontaviranomaisilta ja investoijilta kovaa työtä haastavien energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Lähde: EnergyLiveNews

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Shutterstock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit