17.02.2017, kello 13.57

Alajärvellä otettiin käyttöön metsähaketta käyttävä lämpökeskus

Uutta suomalaista huipputekniikkaa

Alajärvellä on otettu käyttöön uusi kahdeksan megawatin tehoinen lämpökeskus. Savukaasupesurilla ja lämpöpumpulla varustettu metsähaketta polttava laitos edustaa suomalaista huippuosaamista.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vihki Alajärven Lämpö Oy:n uuden lämpökeskuksen käyttöön 14.2.2017.

Alajärven Lämpö Oy:n uudessa lämpökeskuksessa on monta ympäristöön vaikuttavaa ja energiatehokkuutta parantavaa ominaisuutta. Metsähaketta ja kuorta käyttävässä laitoksessa on uusi patentoitu savukaasupesurin ja lämpöpumpun yhdistelmä. Savukaasupesuri puhdistaa laitoksen savukaasut ja lämpöpumppu ottaa talteen prosessissa syntyvän hukkalämmön. Puupolttoaineen käyttö taas vähentää alueen hiilidioksidipäästöjä. Laitos vihittiin käyttöön 14. päivä helmikuuta.

— Nyt voimme lämmittää pienemmällä polttoainemäärällä enemmän asuntoja. Samalla säästämme resursseja, toteaa Alajärven Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Kari Pesu.

Uutta lämpökeskusta on jo ehditty käyttää jonkin aikaa. Uusi laitos on toiminut suunnitellusti ja käyttöönotto sujui hyvin. Laitos hyödyntää kotimaista osaamista ja teknologiaa — lisäksi laitos on rakennettu paikallisin voimin. Laitoksessa poltettava metsähake ja kuori hankintaan lähialueelta. Pieniä määriä käytettävä turvekin toimitetaan läheltä.

— Ihmisten kotien lämpimänä pitäminen on työtä, jota poliitikot tai virkamiehet eivät voi strategioihin tai tavoitepapereihin kirjoittamalla hoitaa. Sitä varten tarvitaan Alajärven Lämmön kaltaisia yrityksiä, jotka investoivat uusiutuvaa energiaa käyttävään kaukolämmön tuotantoon, totesi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Alajärven laitoksen vihkiäisitilaisuudessa.

— Uusiutuvaan energiaan investointi auttaa myös Suomea saavuttamaan biotaloustavoitteet.

Alajärven Lämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti-Kalle Levijoki kertoo, että uudella lämpökeskuksella yli 300 Alajärven kiinteistöä lämmitetään kustannustehokkaasti pitkälle tulevaisuuteen.

— Emme jäänet odottamaan tilannetta, jossa meidän olisi pakko investoida uuteen laitokseen. Päätimme investoida ajoissa, kun aika näytti olevan hyvä uudelle investoinnille. Vanha ja toimiva lämpökeskus jää varalaitokseksi. Sitä käytetään huippukulutuksen aikana tai ongelmatilanteissa.

Kuva Antti Kohopää

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit