29.10.2015, kello 14.56

Vattenfall sulkee ruskohiililaitoksia Saksassa

Ruotsalainen valtionyhtiö Vattenfall on sopinut sulkevansa kaksi ruskohiilivoimalaitosta Saksassa. Päätöksellä vähennetään hiilidioksidipäästöjä 8 miljoonaa tonnia vuodessa.

Toinen Janschwaldessa sijaitsevasta kahdesta 500 MW:n yksiköstä otetaan pois säännöllisestä käytöstä lokakuussa 2018 ja toinen vuotta myöhemmin. Tämän jälkeen ne jäävät siirtymäajan varallaololaitoksiksi turvaamaan sähkönsaantia. Laitosten lopullinen sulkeminen on edessä vuosina 2022 ja 2023.

Riippuvuus ruskohiilestä pienenee – mutta jää suureksi

Vattenfallin voimaloiden sulkeminen on osa Saksan talousministeriön ja ruskohiilitoimijoiden välistä sopimusta, jolla pienennetään ruskohiilivoiman kapasiteettia 2 700 MW:iin vuoteen 2020 mennessä. Sopimuksen mukaan voimayhtiöt saavat varallaololaitoksista korvausta noin 230 miljoonaa euroa vuodessa 7 vuoden ajan.

Saksa on hyvin riippuvainen saastuttavasta ruskohiilestä ja myös jää riippuvaiseksi laitossulkemisten jälkeenkin, vaikka maa tunnetusti panostaa voimakkaasti puhtaaseen energiaan. Ruskohiilellä tuotettiin lähes 26 prosenttia Saksan sähköstä vuonna 2014, melkein yhtä paljon kuin uusiutuvilla.

Kuva: Vattenfall

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit