18.11.2020, kello 08.29

Alkuperätakuista vesisähköä

Vattenfallilta sähkö CSC:n supertietokoneeseen

Tieteen tietotekniikan keskus Oy eli CSC käynnistää datakeskuksessaan Kajaanissa ensi vuoden alusta supertietokone Lumen. Lumi tarvitsee sähköä vuodessa reilut 100 GWh, jonka CSC:lle toimittaa Vattenfall.

CSC on suomalainen informaatioteknologian asiantuntijaorganisaatio, jonka omistavat Suomen valtio (70% osakekannasta) ja korkeakoulut (30% osakekannasta).

Vattenfallin liiketoiminta-asiakkuuksia hoitava johtaja Magnus Westberg sanoo, että tämän sähköntoimitussopimuksen voittaminen osoittaa, että yhtiöllä on tuote ja ratkaisuja, jotka kohtaava hyvin suomalaisasiakkaiden tarpeet.

- CSC:llä on kunnianhimoa olla fossiilivapaa, mikä onnistuu käyttämällä järkevästi uusia digitaalisia sovelluksia ja teknologiaa. Aion itsekin seurata mielenkiinnolla supertietokoneen kehitystä, Westberg lisää.

- Supertietokoneet käyttävät paljon sähköä, joten vesisähkön käyttö on meille ilmastotavoitteiden kannalta tärkeää. Uusiutuvan energian hyödyn lisäksi meillä syntyy ylijäämälämpöä, joka hyödynnetään Kajaanin kaupungin kaukolämpöverkostossa, toteaa puolestaan CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Kosken mukaan LUMI on yksi maailman nopeimmista supertietokoneista, joka palvelee eurooppalaista tutkimus- ja innovaatiotoimintaa, vahvistaa Euroopan kilpailukykyä ja sen tieteellistä potentiaalia.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Vattenfall

Tulosta