21.05.2015, kello 15.36

East Office of Finnish Industriesin Esko Aho:

Venäjä on kiinni petrotaloudessa

Viimeiset 15 vuotta Venäjän riippuvuus öljystä ja kaasusta on kasvanut kasvamistaan. Vuonna 2000 valtion budjetista 10 prosenttia tuli energiatuloista, nyt osuus on jo 50 prosenttia, totesi East Office of Industriesin hallituksen puheenjohtaja Esko Aho Energiateollisuus ry:n kevätseminaarissa Lappeenrannassa 21.5.

Budjetin laadinnasta vastaavat tahot toivovat Ahon mukaan kipeästi, että petrotalouden pääpilarin raakaöljyn maailmanmarkkinahinta nousisi pian takaisin tasolle, jolla se oli vielä reilu vuosi sitten.

Öljyn nykyisillä hinnoilla Venäjän talous on hyvin haavoittuvassa tilassa, mikä heijastuu välittömästi myös valtiontalouteen.

Venäjä uudistuu – mutta millä aikataululla?

Entinen pääministeri Esko Aho pohjasi puheensa Boris Jeltsinin ensimmäisen pääministerin Jegor Gaidarin vuonna 2006 julkaisemaan kirjaan ”Imperiumin tuho”. Sen mukaan Neuvostoliiton hajottua Venäjä tarrasi imperiumin jälkeiseen nostalgiaan, jota se elää vieläkin.

– Neuvostoliitto ei kuitenkaan enää palaa, vaan kyseessä on vain venäläisten tapa toimia, Aho selventää presidentti Vladimir Putinin aikaista nationalismin nousua.

Aho uskoo Venäjän siirtyvän tämänhetkisen vaiheen jälkeen modernisaation aikakauteen, mutta aikataulua hän ei sille veikkaa. Putinin johtama nykykonsepti vie vielä toistaiseksi voiton.

– Mutta Venäjä tarvitsee kumppania uudistumisvaiheeseensa ja luontaisin kumppani on Eurooppa, kuten se on nytkin kiristyneistä suhteista huolimatta.
Aho viittaa tässä mielessä energiakauppaan, joka hyödyttää molempia osapuolia ja on välttämätön ennen kaikkea Venäjälle.

Aho ei usko Venäjän kumppanuuteen Yhdysvaltain tai Kiinan kanssa. Yhdysvaltoja Venäjä ei kiinnosta kuin vain ehkä siinä mielessä, että amerikkalaiset uskovat naiivisti kaiken menevän reilaan, kunhan Putinista päästään eroon.

Putinin mahdollisen syrjäyttämisen Aho arvioi johtavan vain siihen, että Venäjästä tulisi entistä äärinationalistisempi. Sitä vaihtoehtoa hän pitää kaikista huonoimpana.

Kiinalaisten suhtautumista Venäjään Aho taas vertaa sanalaskulla: ”Kun lähtee sutta pakoon, voikin tulla vastaan karhu.”

Suomalaista energiaosaamista arvostetaan Venäjällä

Aho sanoo, että suomalaisilla yrityksillä on Venäjän markkinoilla monia etuja, joita muiden maiden yrityksillä ei välttämättä ole. Hän mainitsee esimerkiksi logistiikan ja erityisesti energian.

– Suomen energia-alan osaaminen on kysyttyä Venäjällä, Aho korostaa.

Energia-alankin näkökulmasta Venäjällä on Ahon mukaan ehkä yllättävää se, että sikäläisissä lupamenettelyissä päätös tehdään hakijan eduksi, mikäli muunlaista päätöstä ei synny määräajassa.

– Syntyypä Juha Sipilän vetämänä kuinka yritysystävällinen hallitus tahansa, epäilen vahvasti, että vastaavanlaiseen lainsäädäntöön ei Suomessa ylletä.

Esko Ahon mukaan Suomen Venäjä-tuntemus on yhä arvossaan maailmalla. Häneltäkin Venäjästä kysytään useissa yhteyksissä ja hän itse käy kuukausittain joko Moskovassa tai Pietarissa tavaten talousvaikuttajien ohella myös poliitikkoja.

Suomalainen Venäjä-tutkimus ei Ahon mielestä ole kuitenkaan aivan ajan tasalla siinä mielessä, että siitä usein puuttuvat kovat faktat. Monet tutkijat esittävät kyllä mielipiteitään, mutta faktoihin pohjautuvia selvityksiä harvemmin näkee.

Kuva: Juha Pietiläinen/ Energiateollisuus ry

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit