03.03.2020, kello 09.29

Hintasota USA:ta vastaan

Venäjältä edullista LNG:tä EU:hun

Venäjä on tuonut Eurooppaan edullista nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Halpa hinta on aiheuttanut paineita sen kilpailijoille Euroopan markkinoilla – etenkin amerikkalaisille.

- Venäläisen LNG:n tuontikustannus Eurooppaan on yksi maailman edullisimmista, sanoo vanhempi LNG-asiantuntija Samer Mosis S&P Global Plattsista. Hintaporkkanan ansiosta Venäjästä tuli viime vuonna toiseksi suurin LNG:n toimittaja Eurooppaan. Se ohitti muun muassa Nigerian ja Algerian.

Vuonna 2019 Venäjä toi Eurooppaan 16 miljoonaa tonnia LNG:tä, mikä merkitsi yli kaksinkertaista kasvua edellisvuoden 7 miljoonasta tonnista. Venäjän edellä oli vain Qatar, joka toimitti Euroopan markkinoille LNG:tä 21 miljoonaa tonnia. Venäjän taakse jäi myös Yhdysvallat 12 miljoonalla tonnillaan, ilmenee S&P Global Plattsin tuoreista tilastoista.

Samer Mosisin mukaan Venäjä toteuttaa LNG-ekspansiotaan putkikaasustrategiansa ohessa, jossa mennään määrä edellä ja hinta perässä. Tässä Gazprom hyödyntää uutta elektronista myyntialustaansa (ESP), jonka ansiosta Venäjä voi olla hyvin ketterä spot-kaupoissa — ja ohjailla markkinoita lähes mielensä mukaan.

Lähde: petroleum-economist.com

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Gazprom

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit