03.09.2018, kello 14.33

Gazprom tahkoaa tulosta

Venäläiskaasua yhä enemmän Eurooppaan

Venäjän maakaasujätti Gazprom ilmoitti elokuun lopussa toisen neljänneksen tuloksestaan, joka löi analyytikkojen odotukset. Huomattavan tulosparannuksen taustalla olivat kaasun hinnan nousu ja viennin kasvu Eurooppaan.

Yhtiön toisen neljänneksen voitto oli 3,3 miljardia euroa. Vuoden 2017 vastaavaan neljännekseen verrattuna voitto yli viisinkertaistui ja uutistoimisto Reutersin analyysiin verrattuna se oli reilut 13 prosenttia suurempi.

Gazpromin oman ilmoituksen mukaan kaasun keskimääräinen vientihinta nousi jopa neljänneksellä, noin 175 euroon 1 000 kuutiometriltä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Toisen vuosineljänneksen kokonaismyynnin arvo kohosi 23,1 miljardiin euroon, kun se vastaavana aikana vuonna 2017 oli 17,6 miljardia euroa.

”Poikkeuksellisen korkea kysyntä EU:ssa”

Gazprom toimitti runsaat 101 miljardia kuutiometriä maakaasua EU-maihin ja Turkkiin kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Se on 6 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, ja sillä katettiin noin 34 prosenttia Euroopan kaasumarkkinoiden tarpeesta.

— Yhtiö on voinut kirjata jo kolmena vuotena peräkkäin ”poikkeuksellisen korkean kysynnän” kaasulleen Euroopan maissa. Gazpromin kaasun vienti Eurooppaan ja Turkkiin nousee elokuun loppuun mennessä 133,3 miljardiin kuutiometriin, missä on 5,6 prosentin (7 miljardia kuutiometriä) kasvu edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna, Gazpromin toimitusjohtaja Alexey Miller totesi tulosjulkistuksessa keskiviikkona 29.8.

Miller huomautti myös EU:n pyrkimyksistä vähentää unionin riippuvuutta venäläisestä maakaasusta edistämällä tavoitteita, joilla saataisiin useampia putkiyhteyksiä useammilta tuottajilta ja näin vähennettäisiin Venäjän kykyä käyttää energiavarallisuuttaan poliittisena aseena. Gazprom näkee näiden pyrkimysten kärjessä olevan ne keskisen ja itäisen Euroopan maat, jotka ovat kaikista riippuvaisimpia Venäjän kaasusta.

Lisää tuotantoa ja putkistoa EU:sta ja Trumpista huolimatta

Venäjän maakaasun tuotanto on Millerin mukaan hyvässä kasvuvauhdissa. Alustavat laskelmat viittaavat siihen, että Gazpromin tuotanto nousee 325,2 miljardiin kuutiometriin tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana. Se on 22,6 miljardia kuutiometriä enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna - prosenteissa kasvua 7,5.

— Ja vaikka EU ja itäisten Euroopan maiden liittolainen presidentti Donald Trump ovat kovasti vastustaneet Nord Stream 2:ta, alustava työ putkistojen laskemiseksi Saksan aluevesille Lubminissa on jo meneillään, Miller sanoo.

Niin ikään rakennustyöt eteläisellä Kreikan ja Turkin rajamaille vievällä putkistolla ovat Millerin mukaan meneillään. Tämä ns. TurkStream -hanke käsittää noin 1 500 kilometriä maakaasuputkea.

— Mitä tulee Kiinaan, Gazprom saattaa loppuun pääosan Siberia Powerin kaasuputkiston työstään vuoden loppuun mennessä. Eikä ole epäilystä siitä, etteikö joulukuun 20. päivänä vuonna 2019 maakaasu virtaisi Venäjän ja Kiinan välisen rajan yli, vaikka analyytikot ovatkin kritisoineet Gazpromin Kiina -suunnitelmien kustannuksia, toimitusjohtaja Alexey Miller lisää.


KAINALOSSA

Maakaasu Suomessa

Suomella ei ole omia maakaasuvaroja, joten Suomi on maakaasun osalta täysin tuonnin varassa. Energiayhtiö Gasum hankkii kaiken Suomessa käytettävän maakaasun pitkäaikaisilla hankintasopimuksilla Venäjältä. Maakaasu tuodaan Venäjältä Suomeen kaasuputkiverkostoa pitkin Länsi-Siperian kaasukentiltä, jotka sijaitsevat noin 3 300 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Suomessa maakaasua käytetään erityisesti kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossa. Kohonneen verotuksen takia maakaasun käyttö on viime vuosina vähentynyt Suomen suurissa kaupungeissa muun muassa kivihiilen eduksi.

Sähkön ja lämmön yhteistuotannon lisäksi toinen merkittävä käyttökohde maakaasulle ovat teollisuuden valmistusprosessit. Maakaasu palaa puhtaasti, eikä vaadi varastointikapasiteettia, minkä takia se on pidetty energiamuoto teollisuudessa. Maakaasun osuus Suomen energiankulutuksesta on noin 8 prosenttia. (Lähde: Gasum)

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Gazprom

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit