19.03.2018, kello 16.45

FBI varoittaa

Venäläisuhka USAn energiaverkoissa

Yhdysvaltain sisäisestä tiedustelusta vastaava liittovaltion poliisi FBI sanoo, että venäläisuhka maan energiaverkoissa ja ydinvoimalaitoksissa on todellista. Presidentti Trumpin hallinnon mukaan Venäjän hallitus on lietsonut kyberhyökkäyksiä amerikkalaisiin sähköverkkoihin jo ainakin kahden vuoden ajan.

FBI:n ulostulo merkitsee, että Yhdysvallat syyttää julkisesti ensimmäistä kertaa Moskovaa maansa energiainfrastruktuurin hakkeroinnista. Maaliskuusta 2016 lähtien – kenties jo aikaisemminkin – Venäjän hallituksen hakkerit iskivät amerikkalaisiin kriittisiin infrasektoreihin, kuten energiaan, ydinvoimaan, veteen ja ilmailuun.

Sisäministeriö ja FBI ovat todenneet varoituksessaan, että Venäjän hallituksen ”hakkerit” tunkeutuivat monivaiheisessa hyökkäyksessään kaupallisten yritysten verkkoihin asentaen niihin haittaohjelman, jolla pystyivät saamaan etäyhteyden energiasektorin verkkoihin. Hyökkäyksen kohteina olleita yrityksiä ei ole nimetty.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on päättänyt langettaa sanktiot 19 venäläiselle henkilölle ja viidelle ryhmälle, joihin kuuluu muun muassa Moskovan tiedustelupalvelu, sekaantumisesta Yhdysvaltin vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja muihin tahallisiin kyberhyökkäyksiin.

Nokittelu kovenee

Venäjä on jatkuvasti kieltänyt hakkeroineensa muiden maiden infrakohteita ja vakuutti viimeksi 15. maaliskuuta vastaavansa samalla mitalla uusiin sanktioihin. Moskovan suora tuomitseminen oli merkki Trumpin hallinnon reagoinnin kärjistymisestä Venäjän aggressiiviseen puuhailuun kyberavaruudessa.

Kokeneiden amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan venäläiset uskovat kykenevänsä aivan piakkoin tekemään hakkerointioperaatioita länttä vastaan niin, etteivät paljastu lainkaan. Turvallisuusasiantuntijat ovat jo pitkään varoittaneet, että Yhdysvallat voi olla haavoittuvainen vihamielisten kyberhyökkäysten edessä.

Se mitä vaikutuksia hyökkäyksillä oli yrityksiin, joihin ne suunnattiin, ei ole tiedossa. Mutta FBI:n varoitus sisälsi linkin kyberturvallisuusyritys Symantecin viime lokakuussa julkistamaa analyysiin, joka viittasi ryhmään nimeltä Dragonfly.

Ryhmä oli kohdistanut hyökkäyksensä amerikkalaisiin ja eurooppalaisiin energiayhtiöihin ja joissain tapauksissa murtautunut ydinjärjestelmiin, jotka ohjaavat yritysten toimintoja.

Myös Britannia varautuu

Myös Britanniassa kansallinen kyberturvallisuuskeskus on neuvonut Sellafieldin ydinvoimalaa, Whitehallin hallituskeskittymää ja kansallista sairaanhoito-organisaatiota varautumaan mahdollisiin presidentti Putinin hallinnon hyökkäyksiin.

Neuvo annettiin heti sen jälkeen, kun Kreml ilmoitti karkottavansa brittidiplomaatteja vastauksena pääministeri Mayn päätökselle karkottaa 23 venäläistä lähetystötyöntekijää Lontoosta äskeisen myrkytystapauksen vuoksi.

Kyberturvallisuuskeskuksen pääjohtaja Ciaran Martin varoitti tammikuussa mahdollisesta ykköskategorian venäläisiskusta, joka voisi aiheuttaa pahaa sekasortoa kriittisiin järjestelmiin. Keskuksen toiminnoista vastaava johtaja Paul Chichester totesi puolestaan Sunday Timesille, että on ehdottoman oikeaa neuvoa eri sektoreita puolustautumaan kyberhyökkäyksiltä.

- Olemme varuillamme mistä tahansa tulevien kyberuhkien takia ja olemme valmiit puolustautumaan niitä vastaan, hän jatkoi.

Lähde: Metering & Smart Energy

Kuva: Stock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit