02.04.2014, kello 13.13
Vexve osti Navalin
Venttiileiden valmistus keskittyy
Kaukolämpöventtiileiden valmistus keskittyy voimakkaasti Suomessa, kun Vexve Oy osti kilpailijansa Naval Oy:n koko osakekannan. Uusi yritys hallitsee Suomen venttiilimarkkinoita.
Vexve Oy:n ja Naval Oy:n muodostama uusi yritys hallitsee lähes yksin Suomen kaukolämpöventtiileiden markkinoita. Samankaltaisia venttiileitä valmistetaan myös Tanskassa ja Saksassa, mutta ulkomaisten yritysten markkina-asema on Suomessa vaatimaton. Suomalaiset kaukolämpöyhtiöt ovat perinteisesti ostaneet venttiilinsä kotimaisilta valmistajilta, koska ne noudattavat valmistuksessaan kaukolämpöalan määrittelemiä kansallisia laatustandardeja. Myös osa ulkomaisista venttiileiden valmistajista on saanut tuotteilleen suomalaisen laatusertifikaatin.
Kaukolämpöventtiileiden valmistuksen keskittyminen voi vähentää kilpailua suomalaisilla venttiilimarkkinoilla. Venttiileitä ostavia kaukolämpöyrityksiä kehitys osin huolettaa.
— Kilpailu kotimaisten venttiileiden valmistuksessa katoaa ja markkinoita hallitseva yritys pääsee sanelemaan hinnat. En ymmärrä, miksi kilpailuviranomaiset eivät ole puuttuneet yrityskauppaan, toteaa Pori Energian kaukolämpömestari Rauno Jokisalo.
Turku Energian kaukolämpöverkkojen rakennuttamispäällikkö Urpo Holma ei ole yhtä huolestunut venttiileiden valmistuksen keskittymisestä.
— Venttiileiden osuus kaukolämpörakentamisen kustannuksista on alle kymmenen prosenttia. Lisäksi ulkomaisilla kilpailijoilla on mahdollisuus päästä Suomen markkinoille, mikäli ne haluavat, Holma huomauttaa.
Holman mielestä Vexven ja Navalin yhdistyminen parantaa tuotekehitysmahdollisuuksia. Samalla joskus pitkiksi venähtäneet venttiileiden toimitusajat ehkä lyhenevät.
Kaukolämpöjohtaja Olli Lindstam Lahti Energiasta arvelee, että yrityskaupan taustalla on kansainvälistymisen vaatimukset.
— Yhdistymisen avulla yritys todennäköisesti tehostaa toimintaansa ja päällekkäisyyksiä poistetaan. Venttiilivalmistuksen keskittyminen Suomessa ei meitä sinänsä huoleta. Venttiileitä valmistava tanskalainen Danfoss näyttää aktivoituvan Suomessa ja järeämmissä putkissa käytettäviä läppäventtiileitä valmistaa myös Högfors.
Myös Lindstam muistuttaa, että venttiilit ovat melko pieni osa kaukolämpörakentamisen kustannuksista.
Yli miljoona venttiiliä vuodessa
Vexven ja Navalin muodostama uusi yritys valmistaa vuosittain yli miljoona venttiiliä, joista noin 90 prosenttia menee vientiin. Vientimaita ovat Venäjä, Kiina, Pohjoismaat, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Kaukokylmäventtiileiden kysynnän odotetaan kasvavan erityisesti Persianlahden alueella.
Vexve Oy:n liikevaihto oli viime vuonna noin 50 miljoonaa euroa ja Navalin noin 30 miljoonaa. Kumpikin työllistää noin 150 henkilöä. Naval Oy siirtyi vuonna 2002 amerikkalaisen Flowserve-yhtiön omistukseen, jolta Vexve Oy sen osti. Vexve Oy on suomalainen perheyritys, joka on keskittänyt venttiileiden valmistuksen Suomeen Laitilan, Liperin ja Sastamalan tuotantoyksiköihin.
Kaukolämpö- ja kaukokylmäventtiileiden lisäksi yhtiöt valmistavat öljy- ja kaasuventtiileitä sekä talotekniikassa käytettäviä venttiileitä. Kaukolämpöyritykset käyttävät venttiileitä kaukolämpöverkoissa, lämmönjakokeskuksissa, kaukolämpökaivoissa sekä lämpökeskuksissa ja voimalaitoksissa. Venttiileiden avulla osa kaukolämpöverkosta voidaan sulkea esimerkiksi huoltotöitä varten. Venttiileitä tarvitaan myös kaukolämpöverkon tyhjentämiseen tai ilman poistamiseen putkiverkostosta.
Suomessa kaukolämpöventtiileiden laatusertifiointijärjestelmää ylläpitävät Energiateollisuus ry ja Muoviteollisuus ry. Euroopassa kaukolämpöalan laatujärjestelmää ylläpitää alan eurooppalainen yhteistyöjärjestö Euroheat and Power, mutta toistaiseksi eurooppalainen laadunvarmistusjärjestelmä kattaa vain kaukolämpöputket ja niiden osat. Venttiileiden osalta käytetään kansallisia laatusertifikaatteja.
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?
Vexve osti vain joitakin kuukausia sitten koko kilpailijansa Navalin osakekannan.
Markkinoilta saatiin pois kilpailija.
Nyt Vexve aikoo sulkea Liperin tehtaansa.
Paljonkohan yritys sai erilaisia tukia ko. Pohjois-Karjalassa, syvillä työttömyysseuduilla sijaitsevalta kunnalta tähän parin vuoden projektiinsa?
Mikä on suomalaisen yritystoimintaa pyörittävän johdon moraalinen vastuu?
Ainakin minä katson jatkossa projektisuunitteluvaiheessa, että kilpailu tulee toteutumaan. Tanskalainen, tai saksalainen valmistaja ei ole antanut turhia lupauksia kehitysalueelle. Se alkaa olla kilpailuetu.
- to elok. 07 13:26:43 2014