07.05.2015, kello 14.44
Sallila Energian Vettervik varoittaa öljylämmittäjiä:
Veronnousu uhkaa kevyttä polttoöljyä
Sallila Energian toimitusjohtaja Janne Vettervik arvioi, että alkavalla hallituskaudella pienkiinteistöjen lämmityksessä käytettävän kevyen polttoöljyn veroa tullaan korottamaan. Vettervikin mukaan hallituksen johtopäätös lienee se, että öljyn markkinahinnan lasku tarjoaa tilaa veronkorotuksille.
– Öljylämmittäjän veroriski on noussut minusta selvästi tilanteessa, jossa valtio tarvitsee kipeästi uusia verotuloja.
– En myöskään usko, että verottaja haluaa tukea pientä öljyn erillistuotantoa kovin pitkään Suomessa, joka verottaa lämmitysöljyä selvästi lempeämmin kuin Ruotsi.
Vettervik perustaa näkemyksensä myös siihen, että fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen kohdistuu kaikkialla maailmassa kovia paineita. Verokeppi on osoittanut toimivuutensa tällaisissa tilanteissa.
Omassa pääkonttorissa öljy vaihtuu ilmalämpöpumppuihin
Janne Vettervik ei ihan lämpimikseen puhu kevyen polttoöljyn veronkorotuspaineista, vaan taustalla on myös oman yhtiön pääkonttorin lämmitysratkaisut.
Loimaan seudulla toimiva Sallila Energia aikoo asennuttaa pääkonttoriinsa kaksi järeää lämpöpumppua, joiden lasketaan leikkaavan rakennuksen energiakustannuksia 60 prosenttia.
– Olemme sitoutuneet päästöjen vähentämiseen, ja tämä muutos on hyvä tapa hyödyntää edullisia vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.
Yhtiön pääkonttoria ja sen yhteydessä olevaa varastorakennusta on aiemmin lämmitetty pääasiassa sähköllä. Öljyä on käytetty vuoden kylmimpinä kuukausina huipputehon tuotantoon. Päävastuu rakennusten lämmittämisestä lankeaa nyt ilmavesilämpöpumpuille, jotka tuottavat 128 kW tehon. Vanhat öljykattilat jäävät varajärjestelmäksi.
Sallila Energian lämpöpumppuinvestoinnin toteuttaa energiatehokkuuden palveluyritys LeaseGreen. Hankkeen kustannukset veloitetaan kuukausimaksulla, joka on pienempi kuin investoinneilla saavutettava energiansäästö. Sopimuskauden kesto on 84 kuukautta.
LeaseGreenin toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto sanoo, että energiatehokkuuden kehittäminen on energian tuottajan ja käyttäjän yhteinen etu, kun energian jalostusarvo nousee ja käyttäjän kustannukset pienenevät.
LeaseGreen sai huhtikuussa kunniamaininnan Energiateollisuus ry:n järjestämässä Vuoden Ilmastoteko –kilpailussa.
Kuva: Sallila Energia Oy
Kommentit