24.01.2014, kello 14.00

Vetyä henkilöauton tankkiin

Suomeen hankittu vetykäyttöinen henkilöauto käyttää Woikoski Oy:n valmistamaa vetyä.

 

Vetyä valmistava Woikoski Oy on avannut ensimmäisen vetytankkausaseman vetyajoneuvoja varten. Woikosken kehittämää tankkausasemakonseptia on tarkoitus myydä eri puolilla maailmaa. Vety tankataan ajoneuvoon joko 350 tai 700 barin paineella. Muutamia minuutteja kestävällä tankkauksella auto kulkee noin 600 kilometriä.

Tankkausasema koostuu kolmesta pääkomponentista: komprimointiyksiköstä, puskurivarastosta ja annosteluyksiköstä. Vety tuodaan asemalle tuotantolaitoksilta tai valmistetaan paikan päällä.

Woikosken tankkausasemaa kokeillaan Suomen ensimmäiseen Hyundain ix35 polttokennovetyautoon. Sen voi nähdä liikenteessä rekisterinumerolla WOI-1. Tämän vuoden helmikuussa Vuosaaren satamassa avataan toinen tankkausasema. Vetyä polttoaineena käyttävät ajoneuvot eivät aiheuta lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Ajoneuvojen lisäksi vetyä voidaan käyttää myös moottorikelkoissa ja vesikulkuneuvoissa, jolloin myös moottoreiden aiheuttama melu vähenee.

Woikoski valmistaa vetyä vedestä, maakaasusta tai biokaasusta. Yhtiö käyttää myös kemianteollisuuden sivutuotteena syntyvää vetyä.

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit