20.11.2019, kello 10.28

Maailman suurin lajissaan

Vihreää vetyä Itävallassa

Maailman suurin vihreää vetyä tuottava laitos on aloittanut toimintansa Itävallassa. Hankkeen osapuolet pitävät laitoksen valmistumista kansainvälisenä edistysaskeleena uudenlaisen energianhankinnan kentässä


Vihreää vetyä tuottava elektrolyysilaitos Itävallan Linzissä. 


Linzissä sijaitsevan 6 MW:n laitoksen tuottaman puhtaan vedyn käyttää Voestalpinen terästehdas. Vety syntyy Siemensin Silyzer 300 PEM elektrolyyteillä, jotka pilkkovat vesimolekyylit vedyksi ja hapeksi. Prosessin vaatiman sähkön toimittaa erityisesti vesivoiman tuotantoon keskittynyt Verbund -energiayhtiö.

Vihreä vety on vielä kehityksensä alkuvaiheissa, vaikka siihen liittyvän teknologian odotetaan tulevina vuosina laajentuvan nopeasti. Siihen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia nähdään muun muassa pitkän ajan energiavarastoinnissa, lämmityksessä, liikenteessä ja teollisuuden prosesseissa.

Viiden gigawatin (GW) tehoisia elektrolyysihankkeita on jo valmisteilla muitakin, mutta myös isompia pilottilaitoksia on jo tulossa. Kymmenen MW:n PEM- elektrolyysilaitosta (REFHYNE) rakennetaan Shellin Saksan Reininmaan jalostamolle Wesselingiin. Sen on tarkoitus valmistua vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Lähde: Recharge

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: Voestalpine

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit