16.01.2018, kello 13.54

Halpenevat uusiutuvat

Vuoden 2030 tavoitteelle nousuvaateita

Kansainvälisen uusiutuvan energian järjestön IRENAn julkaisemat tiedot tuuli- ja aurinkosähkön nopeasta halpenemisesta ovat nostattaneet vaatimuksia siitä, että EU:n vuoden 2030 uusiutuvan energian tavoitetta pitäisi nostaa reippaasti.

Luxemburgilainen vihreiden europarlamentaarikko Claude Turmes on jopa julistanut ajanjakson 2020-2030 menetetyksi vuosikymmeneksi, mikäli EU ei kohota nykyistä 27 prosentin tavoitettaan.

- Mikä on panos? Suoraan sanottuna kysymys on yksinkertainen: Aikooko parlamentti säilyttää tinkimättömyytensä EU:n ilmasto- ja ympäristöasioissa, totesi Turmes, joka sorvaa parlamentin esitystä Energiaunionin hallinnoinnista ja johtamisesta.

Turmesin varoitus sai heti vastakaikua Euroopan tuulivoimajärjestö WindEuropelta, jonka toimitusjohtaja Giles Dickson sanoi, että Euroopassa on vahvaa uusiutuvan energian teollisuutta, mutta sen globaali kilpailukyky ei tule valmiiksi pöytiin tarjoiltuna.

- Alenevien kustannusten ja teknologisen kehityksen ylläpitämiseksi tarvitaan vahva eurooppalainen kotimarkkina. Ilman sitä menetetään investointeja ja työpaikkoja, Dickson varoitteli ja jatkoi, että eurooppalainen uusiutuvan energian teollisuus pidetään kilpailukykyisenä nostamalla vuoden 2030 tavoite 35 prosenttiin, kuten Euroopan Parlamentti on linjannutkin.

Vuodesta 2010 lähtien maatuulivoimalla tuotetun sähkön kustannukset ovat laskeneet noin neljänneksen. Samassa ajassa aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön kustannukset ovat pudonneet 73 prosenttia. Nyt arvioidaan, että jo ensi vuonna parhaat tuulivoima- ja aurinkoenergiahankkeet tarjoavat sähköä jopa vajaat 3 senttiä/kWh hintaan, kun parhaimmat nykyhinnat vaihtelevat 5-9 senttiä/ kWh. Fossiilisilla tuotetun sähkön hinta liikkuu 4-15 sentin välillä.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit