14.10.2020, kello 10.53

Suomi jaetulla 4. sijalla

WEC:in vuotuinen energiarankkaus

Maailman energiateollisuutta edustava World Energy Council (WEC) on jälleen kerran arvioinut lähes 130 eri maan etenemistä energiamuutoksessa, ja rankannut sen mukaan maat paremmuusjärjestykseen. Euroopan maat ja erityisesti pohjoismaat loistavat kärkikymmenikössä

Tutkittavia alueita on tuttuun tapaan ollut kolme: energiaturvallisuus, energiaoikeudenmukaisuus ja kestävä ympäristö (tästä nimi WEC Trilemma). Näitä kaikkia kolmea on peilattu kansallisen energiapolitiikan näkökulmasta

Rankingin ykkösenä on Sveitsi, joka saa kaikista kolmesta tutkimusalueesta korkeimman luokituksen eli A:n ja kokonaispistemääräksi sille tulee 84,3. Seuraavina tulevat Ruotsi (ABA; 84,2), Tanska (AAA; 84,0) ja Suomi (ABA; 82,1) yhdessä Itävallan (AAA; 82,1) kanssa. Viime vuonna Suomi oli viides.

Suomen ja Itävallan 4. jaetun sijaan myös Ranska ja Britannia jakavat seuraavan eli 5. sijan. Loput kolme maata kärkikymmenikössä ovat Kanada, Saksa ja Norja. Ainoa Euroopan ulkopuolinen maa kärkikymmenikössä on siis Kanada.

Suomen arviossa on korostettu erityisesti energiaturvallisuutta, jota pidetään erityisen vahvana. Sen sijaan B-luokituksen saanut energiaoikeudenmukaisuus on ongelmallinen, mikä johtuu ennen kaikkea varsin korkeista sähkön ja polttoaineiden hinnoista. Niissä tietysti verotus näyttelee isoa osaa.

Kestävyyden osalta Suomi on parantanut juoksuaan viimeisten 15 aikana, tosin viime vuoteen verrattuna tapahtui pieni notkahdus alaspäin. Hiilidioksidipäästöt henkeä kohden ovat laskeneet, mutta maan hallitukselta odotetaan lisätoimia varsinkin liikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Maailmanlaajuisesti kolmesta tutkimusalueesta energiaoikeudenmukaisuus on parantunut eniten vuodesta 2000 lähtien. Sen taustalla ovat luonnollisesti kehittyvissä ja kehitysmaissa tehdyt toimenpiteet sähkönsaannin laajentamisen eteen.

World Energy Councilin pääsihteeri Angela Wilkinson sanoo, että meneillään oleva vuosi on ollut niin yhteiskunnille kuin talouksille. WE Trilemma Indexin kaltaiset työkalut ovat entistä tärkeämpiä, kun valtiot, yritykset ja asiakkaat alkavat toipua, hän jatkaa.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuvat: WEC

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit