10.03.2020, kello 10.59

Brittiläisen insinöörijärjestön gallup

Ydinvoimaa ei mielletä vähähiiliseksi

Vain 26 prosenttia 18-24-vuotiaista briteistä pitää ydinvoimaa vähähiilisenä sähkönlähteenä, paljastuu äskettäisestä mielipidetutkimuksesta. Sitä vastoin 76 prosenttia saman ikäisistä katsoo tuuli- ja aurinkoenergian olevan vähähiilisiä.

Tällaiseen tulokseen on päätynyt kyselytutkimus, jonka on teettänyt englantilainen insinöörijärjestö Institution of Mechanical Engineers (IMechE). Järjestö pitää tulosta huolestuttavana.

Selvityksen mukaan vanhemmista ihmisistä suurempi osa pitää ydinvoimaa vähähiilisenä. Esimerkiksi 35-44-vuotiaiden ryhmässä 47 prosenttia on tätä mieltä, ja 65-74-vuotiaissa 61 prosenttia. Mutta näissäkin ikäluokissa prosenttiosuudet jäävät selvästi alle sen, mitä mieltä ollaan uusiutuvien vähähiilisyydestä.

IMechE uskoo, että kun yleinen huoli ilmastonmuutoksesta kasvaa ja maan hallitus tähtää nettonollapäästöihin vuoteen 2050 mennessä, on tärkeää tiedostaa eri sähkönlähteiden vähähiilisyyspotentiaali. Tätä korostaa myös Britannian isännöinti seuraavassa YK:n ilmastokokouksessa.

- Britannian sähköjärjestelmän saaminen nopeasti vähähiilisemmäksi on noussut tärkeäksi asiaksi, kun huolet ilmastonmuutoksesta voimistuvat, toteaa IMechE:n toimitusjohtaja Colin Brown. Hänen mukaansa mielipidemittaus osoittaa, että vähähiilisten sähkönlähteiden potentiaalista ei ole viestitty tarpeeksi tehokkaasti, kun ydinvoiman merkitys ymmärretään niin paljon heikommin kuin uusiutuvien.

IMechE haluaa brittihallituksen varmistavan, että ydinvoima sisällytetään kaikkiin tämän julkituloihin vähähiilisestä sähköstä ja energialähteistä. Pääministeri Boris Johnson onkin jo kuuluttanut “ydinvoimarenessanssin” perään ja hallitus myönsi hiljattain noin 20 miljoonaa euroa Rolls Roycen vetämälle yhtiöryppäälle pienreaktoreiden kehittämiseen.

Mielipidemittauksen muita huomioita on se, että naiset suosivat ydinvoimaa selvästi vähemmän kuin miehet. Naisista vain 29 prosenttia kannattaa ydinvoimaa, kun miehissä osuus 56 prosenttia. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu myös suomalaisista ydinvoimagallupeista.

Lähde: Power Engineering International

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: iStock

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit