23.06.2016, kello 08.30

Kuntien sähkönkulutus vuonna 2015

Yleistä laskua muutamin poikkeuksin

Vuotta 2015 leimasi yleinen sähkönkulutuksen lasku, mikä luonnollisesti näkyy myös kuntakohtaisina laskuina. Mutta muutamia poikkeuksiakin on - niistä selvin Tornion 6 prosentin kasvu, ilmenee ET:n kokoamasta tuoreesta kuntien vuoden 2015 sähkönkulutustilastosta.

Vuonna 2015 ei sijoituksissa tapahtunut merkittäviä muutoksia. Tuttuun tapaan Helsinki on selvä ykkönen. Tornio vankisti kasvullaan kakkossijaansa, ja kolmanneksi nousi 5. sijalta Oulu, vaikka sen sähkönkulutus väheni vajaat 3 prosenttia.

Tornion sähkönkulutuksen 6 prosentin lisääntymistä selittää lähes yksinomaan Outokummun Tornion terästehtaan sähköntarpeen kasvun jatkuminen. Muista kärkikymmenikössä olevista energiavaltaisista paikkakunnista sähkönkulutuksen kasvua kirjattiin Raumalla (2,7 %) ja Kokkolassa (2,1 %). Muutos kertonee näiden paikkakuntien teollisuustuotannon hienoisesta viriämisestä.

Helsingin ohella kärkikymmenikössä oleva toisen ei-teollisuuspaikkakunnan Espoon sähkönkulutus kasvoi ehkä yllättäen jopa niinkin paljon kuin 4,5 prosenttia. Kasvu tuli miltei yksinomaan palveluista ja rakentamisesta, jonka osuus Espoon sähkönkulutuksesta on 47 prosenttia. Osuus nousi edellisvuodesta 3 prosenttiyksikköä.

Sottunga kulutti yhden gigawattitunnin

Aiempien vuosien tapaan vuoden 2015 pienin sähkönkuluttajakunta oli ahvenanmaalainen Sottunga. Sottungalaiset kuluttivat yhden gigawattitunnin eli miljoona kilowattituntia sähköä. Se tuli pelkästään asumisesta ja maataloudesta.

Sottungan edellä oli kolme muuta Ahvenanmaan saaristokuntaa - Kökar, Kumlinge ja Brändö.

Myös maakunnista vastaava tilasto

Kuntien sähkönkulutustilastoon on laskettu eri kuntien alueella tapahtunut asumisen ja maatalouden, teollisuuden sekä palvelujen ja rakentamisen sähkönkulutus vuonna 2015. Vastaava tilasto on tehty myös maakunnittain.

Energiateollisuus ry julkisti kaikkien kuntien ja maakuntien sähkönkulutukset nyt yhdeksännen kerran, ensimmäiset nykymuotoisina julkistetut tilastot kuntien ja maakuntien sähkönkulutuksesta koskevat vuotta 2007.

Tästä kuntien ja tästä maakuntien sähkönkulutustilastoon 2015

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit