05.02.2020, kello 10.01

2019 kolmas vahva vuosi peräkkäin

Yli 9 GW lisätuulivoimaa USA:han

Amerikkalaiselle tuulivoima-alalle vuosi 2019 oli kolmas peräkkäinen ennätysvuosi. Maahan nousi viime vuonna yli 9 GW uutta tuulivoimakapasiteettia.

Yhdysvaltain tuulivoimajärjestön (AWEA) tuoreimmat tilastot paljastavat, että uudella kapasiteetilla pystytään kattamaan yli kolmen miljoonan kotitalouden sähköntarve.

Merkittävin tahti uuden kapasiteetin rakentamisessa nähtiin vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä, jolloin 35 uutta hanketta (yhteensä 5,47 GW) valmistui Texasin johdolla 16 osavaltiossa. Valmistuneiden hankkeiden lisäksi uutta kapasiteettia on rakenteilla tai pitkälle suunniteltuna 44 GW:n edestä. Kokonaisarvoltaan nämä investoinnit ovat noin 56 miljardia euroa.

Myös tuulisähkön myyntiyhtiöt tekivät ennätyksen viime vuonna, kun myyntisopimuksia kirjattiin yhteensä 8,7 GW:n edestä. Paikallisten sähköyhtiöiden osuus myynnistä oli 60 prosenttia. Suurimpia tuulisähkön ostajia olivat Northern Indiana Public Service Company, Walmart ja AT&T. Yritysostajien osuus tuulisähkösopimuksista oli viime vuonna 40 prosenttia.

AWEA:n toimitusjohtaja Tom Kiernan sanoo, että amerikkalaisen tuulivoiman kasvua ja kysyntää ei voi aliarvioida. Kaikkiaan 41 osavaltiossa on tällä hetkellä lähes 60 000 tuuliturbiinia, jotka sähköistävät yli 32 miljoonaa amerikkalaista kotitaloutta.

- Tuulisähkön kysyntä on suurempaa kuin koskaan aiemmin, mistä todistuksena on ennätysmäärä sähköyhtiöiden ja eri yritysten allekirjoittamia tuulisähkön toimitussopimuksia. Ja lähes 200 hanketta on meneillään 33 osavaltiossa Amerikan sydänmaiden tuulivyöhykkeeltä kukoistaville merituulivoiman markkinoille, Kiernan lisää.

Teksti: Jukka Kortelainen/ Kuva: AWEA

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit