23.03.2016, kello 15.50

Öljylämmityksestä luopuminen merkittävin ympäristöteko

Ympäristöasioihin vaikuttamista epäillään

Suomalaiset kotitalouskuluttajat pitävät öljylämmityksestä luopumista merkittävimpänä ympäristötekona. Sähköauto hankkiminen koetaan myös merkittävänä. Tämä selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Yleisesti ottaen suomalaiset kotitaloudet suhtautuvat epäilevästi omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa ympäristöasioissa. Miehet ovat naisia skeptisempiä. Asiaa selvitti tutkimusyhtiö Cintin tammikuussa online-kyselytutkimuksella Thermia Oy:n toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1071 suomalaista.

Kotitalouksien mielestä tehokkain tapa vaikuttaa ympäristöön on luopua öljylämmityksestä. Näin uskoo 70 prosenttia kyselyyn vastanneista. Yhtä suuri joukko pitää ovien ja ikkunoiden tiivistämistä merkittävänä investointina energiatehokkuuteen.

Autoilun korvaaminen polkupyörällä kesäaikana on 61 prosentin mielestä oivallinen ympäristöteko. Lähes saman verran vastaajista (57%) pitää julkiseen liikenteeseen vaihtamista merkittävänä ympäristötekona. Ekologisten rakennus- ja remonttimateriaalien suosimisen arvottaa 55 prosenttia vastanneista ympäristötekolistan kärkeen. Kimppakyydit saavat 52 prosentin kannatuksen ja sähköauton hankintaa kannattaa 48 prosenttia vastanneista ykkösluokan ympäristötekona.

Kodinkoneet vaihtuvat autoa herkemmin

Kyselyn mukaan kodinkoneet ja lämmitysmuoto vaihdetaan selvästi helpommin kuin auto. Lähes 60 prosenttia vastanneista olisi valmis uusimaan kodin sähkölaitteet energiatehokkaampiin. Noin puolet vaihtaisi lämmitysmuotoa, mutta vain 28 on valmis vaihtamaan polttomoottoriauton sähköautoon.

Sähkösaunassa saunomista 39 prosenttia vastanneista olisi valmis vähentämään. Kodin sisälämpötilan pienentämistä kannattaa 38 prosenttia — veden käytön vähentäminen sopii yhtä suurelle joukolle.

Miesten ja naisten väliset näkemyserot ovat suuria. Naiset (54%) vaihtaisivat selvästi miehiä (43%) hanakammin kotinsa lämmitysmuotoa ympäristöystävällisempään. Miehistä 30 prosenttia vaihtaisi sähköautoon, naisista vain 26 prosenttia.

Hyvien tekojen esteenä kallis hinta

Kyselyn perusteella suomalaisista 40 prosenttia uskoo kotitalouksien voivan vaikuttaa ympäristöasioihin vain vähän tai ei ollenkaan. Vain 11 prosenttia uskoo, että heillä on paljon vaikutusvaltaa ympäristöasioissa.

Ympäristötekojen suurin este on hinta. Lähes puolet (49 %) suomalaisista pitää korkeaa hintaa suurimpana esteenä ympäristöystävällisyydelle. Samalla 43 prosentin mielestä ympäristötekoihin kannattaa investoida vain silloin, jos ne tuottavat taloudellista hyötyä. 37 prosenttia vastaajista toteaa, että ympäristöteot kannattavat aina — hinnasta ja hyödystä riippumatta.

Kuva: Scanstockphoto

< >

Tulosta

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Kommentit